Cei doi s-ar fi intilnit pe un teren de tenis pentru a juca volei, spune unul dintre bancurile cu referire la statura gemenilor Kaczynski.

Despartirea polonezilor, la sfirsitul lui 2005, de o lunga guvernare de stinga nu a adus mult asteptatele reforme, ci o adevarata comedie politica, cu gemenii Kaczynski in rolurile principale. De altfel, cei doi au trait o asemenea experienta la virsta de 13 ani, jucind rolurile lui Jacek (presedintele Lech Kaczynski) si Placek (premierul Jaroslaw Kaczynski), in filmul pentru copii „Cei doi care au furat luna".

In urma cu citeva luni, premierul a stirnit hohote de ris cind a declarat ca isi depune banii in contul mamei sale, deoarece ii este teama ca, deschizindu-si propriul cont, adversarii politici ar depune sume imense, pentru a-l acuza apoi de coruptie. Apropierea premierului celibatar, in virsta de 58 de ani, de mama sa, impreuna cu care locuieste, a fost tinta unor atacuri politice. Fostul vicepremier Andrzej Lepper, demis in urma unui scandal sexual, l-a avertizat de premier „sa nu comenteze despre sex, pentru ca nu a experimentat niciodata senzatiile unei relatii stabile cu o femeie".

Nici aliatii la guvernare nu sint lipsiti de umor. In urma cu un an, parlamentarii polonezi au fost eroii unui act inedit, tinind o slujba religioasa speciala pentru aducerea ploii, intr-o perioada extrem de secetoasa. In mai 2007, in focul negocierilor privind politica energetica a UE si noul tratat european, deputata Ewa Sowinska, din partea partidului de guvernamint Liga Familiilor, a gasit o cale sa deschida o ancheta privind caracterul homosexual al lui Tinky Winky, un personaj de desene animate. Tinky Winky, desi baiat, poarta o poseta rosie. Deputata a cerut constituirea unui grup de psihologi, care sa se pronunte asupra sexualitatii personajului. Liderul Ligii, Roman Giertych, a propus la scurt timp o lege ce prevedea concedierea profesorilor care au „un stil de viata homosexual".

Dupa ce s-au retras de la guvernare, partidele Liga Familiilor si Autoapararea au fuzionat, avind ca semn electoral vulpea. Imediat, presa a publicat caricaturi infatisindu-l pe Jaroslaw Kaczynski in postura de vinator tinind in miini cite o vulpe.

Parasit de aliati, premierul polonez a anuntat joi ca va recurge la varianta anticipatelor, acestea urmind sa aiba loc intre 21 octombrie si 18 noiembrie. Sondajele ii crediteaza cu prima sansa (32%) pe liberalii din Platforma Civica. Partidul Lege si Justitie, condus de premier, ar obtine doar 24%. „Nu exclud intoarcerea la o coalitie Platforma Civica-Lege si Justitie, desi ar putea fi dificil", a declarat Jaroslaw Kaczynski, citat de Reuters.