Cum cine suna la Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucuresti? Cetateni cu probleme majore. De exemplu, daca-ti creste tensiunea, ce faci daca-ti creste tensiunea. Raspuns corect: pui mana pe telefon si bagi in priza o intreaga echipa de oameni care, in loc sa se duca la cazuri cu adevarat urgente, bat drumul ca sa constate ca esti OK.


Nu e frumos, dar e sanatos: mai bine suni la Salvare ca sa vina sa-ti faca minime investigatii decat sa te duci de unul singur la medicul de familie, sa-i stai la coada la usa si bla -bla. La Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucuresti fiecare telefon e luat in serios si tratat cu atentia cuvenita. M-am dus si eu cu salvarea nu pentru ca mi-ar fi crescut tensiunea, nici pentru ca as fi aspirat la o liposuctie gratuita, ci pentru ca aveam o problema cu adevarat majora: voiam sa vad cum se aude "niiiinooo-niiinooo" din interiorul salvarii. Sunt, cum s-ar spune, un om cu majore probleme. E drept ca nici Serviciul de Ambulanta nu ma mai poate salva, dar poate, cel putin, sa-mi ofere o dimensiune reala a sintagmei "extrema urgenta".


DRUMUL. Ma urc, asadar, in ambulanta si ma lansez la drum impreuna cu o doctorita simpatica si un sofer nu mai putin simpatic. Pentru mine nu e decat o aventura si de asta ma simt superficiala si de prost-gust. "Colegii" sunt insa superOK, motiv pentru care sentimentele mele de culpa de atenueaza. Niii-nooo-niii-nooo, asistam, stimati pacienti, la o lansare pe orizontala a ambulantei, urmata de un semafor, urmata de o intersectie, niii-nooo-niii-nooo, ca cica asta ar insemna teoretic sa te dai la o parte, bai, asta cu taximetrul; aiurea, trece taximetrul prin fata ambulantei in crize ca-n branza si daca tot trece taximetrul, un motociclist versat zice ca are timp sa treaca si el, ambulanta poate sa astepte, iar omul ala, daca tot sta in pat si asteapta medicul, inseamna ca n-are cine-stie-ce probleme de rezolvat si deci.


ATITUDINE. Desigur, vazand o ambulanta care goneste, orice cetatean de bine, fara probleme de tensiune, se gandeste cum trebuie: medicul asta vrea s-ajunga si el acasa mai repede. Asa gandeste lumea urbana de buna calitate despre ambulantele cu sirene crizate si, probabil, tot la fel s-ar gandi in situatia in care ei insisi le-ar solicita ajutorul. La fel crede, probabil, si taximetristul care ne-a taiat fata in intersectie. Aflu de la "colegii mei" ca n-am asistat la un moment unic in istoria ambulantelor, ca situatii de neacordare a prioritatii sunt zilnice. Concluzia: sauve qui peut si cu asta basta.


Am ajuns la destinatie: la o firma de protectie si paza, un nene a sunat salvarea pentru ca i-a crescut tensiunea "si i-a venit sa cada". Se vede pe el ca e ipohondru si ca se sperie repede din orice. In vremea asta, poate ca cineva are reala nevoie de ajutorul unui medic. Cui ii pasa insa? In propriii ochi, fiecare crede ca detine intaietatea absoluta. Dupa ei sa vina potopul.