In perioada 19-26 august, Sibiul face cunostinta cu cele mai valoroase spectacole din cultura maghiara.„István a király" umple stadioanele
la fiecare reprezentatie Mindria proiectului Ars Hungarica, prezentat in cadrul programului Capitalei Culturale Europene, este spectacolul „István a király" („Stefan Regele"). Pe 23 august, monumentala opera rock va fi prezentata la Sibiu, pe stadionul municipal al orasului. Superproductia maghiara este cea care detine recordul celui mai numeros public prezent vreodata la un spectacol cultural organizat in Transilvania, acum patru ani, in apropiere de Miercurea-Ciuc. Atunci, peste 500.000 de spectatori au fost prezenti la concert pentru a urmari lupta dintre regele crestin Stefan, care dorea crestinarea maghiarilor, si fratele sau pagin, Koppány. In capitala culturii, opera va fi prezentata in distributia originala, cu Varga Miklós in rolul regelui Stefan si Vikidál Gyula in rolul lui Koppány. Muzica si textul sint compuse de Szörényi Levente si Bródy János.

Cea de-a doua parte a proiectului cultural Ars Hungarica a pregatit Capitalei Culturale Europene cel mai gustos „gulas„ cultural al anului. Din 19 pina in 26 august, toti cei aflati la Sibiu vor avea ocazia sa guste delicatesele culturii maghiare. In perioada Saptaminii Maghiare vor fi organizate mai multe conferinte internationale si nationale, spectacole cultural artistice, concerte de muzica clasica, populara maghiara, usoara, gale de opera, recitaluri, dansuri populare, tirguri de carte si spectacole pentru copii.

Fiecare zi a festivalului a primit numele unei personalitati marcante a culturii maghiare universale, care a avut tangente cu Sibiul. In acest spirit sint organizate evenimente care sa marcheze atit actele culturale ale acestora, cit si unele locuri unde acestia au locuit. Astfel, pe 19 august, Ars Hungarica il sarbatoreste pe Borsos Miklos, sculptor maghiar, artist plastic si grafician nascut la Sibiu in 1906.

Luni, regele Stefan al Ungariei va fi mentorul zilei marcate de o gala de opera in interpretarea Operei Maghiare din Cluj, ca apoi marti, Nyiro Jozsef, fost preot al Bisericii romano-catolice din Sibiu, sa fie onorat de festival. Renumitul pictor al secolului al XIX-lea, Barabas Miklos, arhitectul Kos Karoly, revolutionarul refugiat la Sibiu in 1848, Petöfi Sándor, si compozitorul Bartok Bela sint cei carora le vor fi dedicate zilele de miercuri, joi, vineri si simbata. Festivalul se va incheia cu o zi inchinata unei doamne, Bodor Maria, renumita artista de arta decorativa din Sibiu.

Unele dintre spatiile folosite pentru evenimente se vor remarca prin prezenta numeroasa a reprezentantilor si a actelor culturale in locurile respective de-a lungul intregii saptamini. Astfel, Parcul „Petöfi Sándor" de pe Soseaua Alba-Iulia va fi utilizat pentru prima data intr-un proiect cultural si va gazdui cu precadere evenimente traditionale maghiare, evenimente pentru copii si tineret. Aici va fi construita o iurta specific maghiara si se vor organiza prezentari din obiceiurile populare, un tirg popular si mestesuguri care vor include prezentari gastronomice.

Dans contemporan in weekend Pentru cei care ajung la Sibiu in acest sfirsit de saptamina, Capitala Culturala ofera spectacole de dans contemporan in cadrul primei editii Sibiu Dans 2007. Alaturi de acest festival, in apropiere de Sibiu, satul Hosman joaca teatru in spectacolul „Zalina". Proiectul a cinci artiste din Berlin are trei reprezentari (vineri, simbata si duminica, de la ora 18.30) si prezinta povestile reunite ale localnicilor, dar mai ales dilema unei tinere care trebuie sa se decida daca ramine in sat sau pleaca la oras. In realizarea piesei inedite, peste 50 de localnici joaca teatru si satul intreg devine o scena.

Calendarul Sibiului Asociatia Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007, in colaborare cu Primaria municipiului Sibiu, a tiparit primele exemplare ale calendarului evenimentelor din aceasta a doua jumatate a anului cultural, pentru lunile iulie-decembrie.

Programul Tirgului Creatorilor Populari de la Sibiu, pe www.cotidianul.ro/select