La Fundatia Scoala lui Cristi din Barlad, copiii autisti sau cu sindrom Down sunt tratati gratuit si ajutati sa se reintegreze in societate. Scoala a devenit insa neincapatoare fata de numarul de cereri, iar fundatia are nevoie de o casa mai mare pen
La Fundatia Scoala lui Cristi din Barlad, copiii autisti sau cu sindrom Down sunt tratati gratuit si ajutati sa se reintegreze in societate. Scoala a devenit insa neincapatoare fata de numarul de cereri, iar fundatia are nevoie de o casa mai mare pentru a putea continua.


Intr-un apartament de la etajul 6 al unui bloc din Barlad, o mana de oameni fac minuni pentru copiii cu probleme. La Scoala lui Cristi sau Cristia€™s Outreach Program, copiii autisti invata prin terapia speciala ABA (Applied Behaviour Analisys) cum sa se imbrace, sa deseneze sau sa-si exprime sentimentele. Micutii cu sindrom Down sau care sufera de alte deficiente de dezvoltare sunt ajutati, gratuit, sa se descurce singuri si sa se integreze in societate. In Romania nu exista servicii de stat specializate in tratarea acestor probleme, iar alte ONG-uri care ofera terapie ABA o fac pe milioane bune de lei.


SPERANTA PENTRU COPII. Fundatia Cristia€™s Outreach Program este o filiala a fundatiei americane Brent Woodall. "Ne desfasuram activitatea de sapte ani. Atunci nu li se dadea nici o sansa copiilor cu autism, de exemplu, dar la noi acestia invatau multe si erau recuperati in mare masura", spune directorul adjunct al fundatiei, Nicoleta Ababi-Caravelea. Cu timpul, tot mai multi parinti din Harghita, Timisoara, Bacau, Braila, Constanta, avand copii autisti sau cu sindrom Down, au auzit de fundatie si au apelat la ajutorul ei. In sufrageria de la etajul 6 au ajuns sa se inghesuie si cate 12 persoane, 6 copii si 6 terapeuti, pentru ca terapia ABA consta in lucrul unui terapeut cu cate un copil. Dar aceste conditii afecteaza starea copiilor in timpul terapiei. Daca acum cativa ani o incapere era suficienta pentru cei 5 copii care veneau la terapie, astazi se lucreaza prin rotatie cu cei 15 inscrisi, iar alti 5 sunt pe lista de asteptare.


GREUTATI. Cum un rau nu vine niciodata singur, fondurile primite din Statele Unite au inceput sa fie din ce in ce mai mici pentru nevoile fundatiei. "Am avea nevoie de un spatiu unde sa ne putem face treaba cum trebuie. De la autoritati nu am cerut niciodata nimic. In martie, constransi de lipsa spatiului, am facut un memoriu prin care solicitam un loc mai mare. Si astazi mai asteptam raspuns", spune Caravelea. Din cauza constrangerilor financiare, de cateva luni, Scoala lui Cristi a fost nevoita sa ceara de la parinti suma de 20 de lei pentru rechizite. O suma infima, avand in vedere ca tratamentul prin terapia ABA costa la alte fundatii care ofera acest serviciu de sute de ori mai mult. Cei opt terapeuti de la fundatie au fost antrenati in terapia ABA de catre instructori americani, iar rezultatele lor cu copiii sunt remarcabile.


DARUIRE. Malina este unul din motivele de mandrie ale celor care au muncit neobosit cu acesti copii deosebiti. "La doi anisori Malina a inceput sa se joace cu diverse jocuri si, dupa multa munca din partea terapeutilor, a spus pentru prima oara "mama". A fost o zi de neuitat (...) Terapia ABA si logopedia primite la fundatie ii fac foarte bine Malinei - este energica, ii place sa se joace cu copiii, cu jocuri, sa cante, sa spuna poezii si acum invata multe lucruri si la gradinita", povesteste experienta ei fericita mama Malinei. Rezultatele au fost apreciate si de doctorii din comisia de evaluare a persoanelor cu handicap care s-au mirat de gradul deosebit de dezvoltare a micutei cu Sindrom Down si de IQ-ul ei, 62, cel mai mare din judetul Vaslui in randul copiilor si adultilor cu acest sindrom.


Oamenilor dedicati de la Scoala lui Cristi, numele fundatiei fiind dat de primul baietel autist tratat cu succes, le e din ce in ce mai greu sa organizeze terapiile prin muzica, prin arta, ABA. Ei ar primi cu drag cat mai multi copii cu probleme pe care sa-i trateze gratuit, dar spatiul impropriu ii impiedica. "Noi incercam sa ajutam societatea, pentru ca mai tarziu acesti copii vor fi recuperati si reintegrati, fara a mai fi considerati in randul persoanelor cu handicap", explica directorul adjunct al fundatiei. Acum au si ei nevoie de ajutorul societatii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.