Cercetatorii au descoperit mecanismul de producere a "elixirului tineretii", o substanta care actioneaza asupra centrelor de energie ale celulelor, eliminand problemele de sanatate care pot aparea odata cu imbatranirea, potrivit unui studiu aparut in
Cercetatorii au descoperit mecanismul de producere a "elixirului tineretii", o substanta care actioneaza asupra centrelor de energie ale celulelor, eliminand problemele de sanatate care pot aparea odata cu imbatranirea, potrivit unui studiu aparut in revista New Scientist. Cercetatorii de la Universitatea Marie Curie din Paris, Franta, au facut descoperirea in timp ce studiau niste gene responsabile de aparitia a doua boli genetice rare si spun ca abordarea folosita de ei ar putea fi folosita la incetinirea procesului de imbatranire. Cercetatorii s-au concentrat asupra mitocondriilor, "centrale energetice" care se gasesc in orice tip de celula, cu exceptia celulelor rosii din sange. Mitocondriile transforma alimentele in energie necesara functionarii eficiente a inimii, muschilor, creierului si a altor parti din organism. Deteriorarea acestora este una din cauzele principale ale imbatranirii.
Modificarile in cadrul acestui ADN sunt responsabile pentru o gama de boli genetice precum unele forme de diabet, orbire si maladii cardiace. O persoana din 5000 risca sa dezvolte o astfel de maladie. Cercetatorii francezi au reusit sa eticheteze genele functionale cu "un cod de adresa" care le trimite exact acolo unde trebuie, in mitocondrie. Specialistii cred ca abordarea poate fi utilizata pentru crearea unor tratamente injectabile genetice care sa elimine bolile provocate de inaintarea in varsta. Un astfel de tratament ar incetini procesul de imbatranire, dar nu l-ar bloca complet, pentru ca mai exista si alti factori care provoaca probleme odata cu inaintarea in varsta. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.