SERBIA SI UCRAINA - Lipsesc scolile si ziarele romanesti
In prima zi a Universitatii de vara, care a adunat diaspora la Izvorul Muresului, reprezentantii romanilor din Ucraina si Serbia au vorbit despre lipsa scolilor in limba romana, a publicatiilor si mai ales despre incercarile de asimilare fortata a etnicilor romani. Daca pentru romanii din jurul granitelor, ziua de joi a insemnat punerea pe tapet a problemelor grave pe care le intampina, pentru reprezentantii diasporei romane din Portugalia, Germania, Italia si Spania a fost vremea prezentarii... bucuriilor: ziare infiintate, festivaluri, noi asociatii si reusite. (Costin Anghel)

SPANIA - Sprijin pentru romanii din magazie
Primarul localitatii spaniole Morales de Toro (Zamora) a cerut sprijin pentru a rezolva situatia a 40 de romani care "traiesc in conditii inumane", informeaza Terra Espana. Luis Segovia a explicat ca, de doi ani, 40 de romani locuiesc intr-o magazie agricola pe care au inchiriat-o, unde nu au apa curenta si nici toalete. Primarul a cerut Directiei pentru sanatate sa faca o inspectie in acest loc si sa-l traga la raspundere pe proprietar si a promis ca, daca magazia va fi inchisa, le va gasi romanilor case in care sa locuiasca in conditii decente.


PROFIL DE IMIGRANT - Roman, 30 de ani, din constructii
Profilul imigrantului din Castilla - La Mancha este un barbat roman de 30 de ani care lucreaza in constructii. Asa il vede sindicatul spaniol Uniunea generala a Muncitorilor (UGT) care a cerut, potrivit La Tribuna de Ciudad Real, ca situatia acestor imigranti sa fie pusa la punct, pentru a se evita "conflictele sociale". Maria Ciufudean, responsabila regionala pentru Imigranti din UGT , a cerut pentru romani conditii sociale si de munca egale cu ale spaniolilor. "Fara fenomenul imigratiei, factorul demografic si veniturile locuitorilor ar fi scazut", a mai spus Ciufudean.


ACCIDENT - Tanar mort la munca in Madrid
Un roman de 23 de ani care lucra intr-o intreprindere de prelucrare a carnii din Madrid a murit joi seara, dupa ce a fost strivit intre ridicatorul de marfa pe care lucra si perete, a anuntat ieri El Pais. Nu se cunosc deocamdata cauzele care au provocat accidentul. Ciprian locuia in Coslada impreuna cu matusa sa si sotul acesteia. Femeia a avut nevoie de ingrijire medicala dupa ce a aflat ce s-a intamplat cu nepotul ei.