La reinfiintarea Scoalei Normale Superioare, d-l profesor N. Negulescu, fost inspector general al Invatamantului Secundar, afirma cu toata convingerea si toata sinceritatea : BINE ATI FACUT DOMNULE MINISTRU ! A facut parte din ultima serie a elevilor
La reinfiintarea Scoalei Normale Superioare, d-l profesor N. Negulescu, fost inspector general al Invatamantului Secundar, afirma cu toata convingerea si toata sinceritatea : BINE ATI FACUT DOMNULE MINISTRU ! A facut parte din ultima serie a elevilor fostei scoale (1897) alaturi de alti colegi: Popovici - Baznosanu, prof. universitar C. Giurascu (tatal prof. Giurascu de astazi, C. Moisil, G. V. Constantinescu) etc.- din Bucuresti si din provincie. Dela infiintarea ei - nu a trecut mult timp pentru ca sa se vada golul care se facea in invatamant prin lipsirea lui de aceasta admirabila institutie de pregatire. Un grup de intelectuali de seama au sfatuit pe cei in drept despre necesitatea reinfiintarii ei.
"Nu stiu cine au fost sfatuitorii, dar bine s' a facut ce s' a facut" - a spus in continuarea scrisorii d-l prof Negulescu. In continuare a omagiat pe un fost director al acestei scoale si anume pe d-l Al. Odobescu. Amintim cititorilor nostri ca scopul scoalei era de a forma pe viitorii profesori secundari, ca si pe al celor viitori universitari intr' un program educational multiplu.
In primul rand se urmarea o cultura stiintifica completa,apoi o educatie didactica si pedagogica la inaltimea vremurilor. In fine o bogata educatie sociala. Cele de mai sus, nu pot sa dea decat o vaga idee de ceeace a fost organizarea Scoalei Normale Superioare din Bucuresti, multimea elementelor distinse care au figurat in aceasta forma de invatamant, formeaza dovada cea mai evidenta a rolului acestei institutii si nu putem decat sa salutam reinfiintarea ei. Trebuie sa semnalam prezenta in capul ei - vorbesc de Bucuresti - a d-lor profesori D. Pompei si I.C. Petrescu, care dau dela inceput garantia unui bun inceput si unul de progres rapid.
ZIUA, 17 august 1939


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.