Primarul general Adriean Videanu a prelungit pana in 2011 contractul cu REBU, printr-un act aditional incheiat pe furis in 26 iunie a.c.. Aceasta metoda, devenita practica de succes in mandatul predecesorilor sai, a fost mostenita de Videanu si ut
Primarul general Adriean Videanu a prelungit pana in 2011 contractul cu REBU, printr-un act aditional incheiat pe furis in 26 iunie a.c.. Aceasta metoda, devenita practica de succes in mandatul predecesorilor sai, a fost mostenita de Videanu si utilizata in rezolvarea tuturor contractelor incheiate fara licitatie - cum este cel pentru parcarile DALI. Anuntul privind recentul act aditional a fost facut ieri de actualul director al REBU Bucuresti, Mircea Raicu, intr-o conferinta de presa ce s-a dorit replica la cea organizata cu o ora inainte de Andrei Chiliman. Edilul isi declara despartirea definitiva de REBU, dupa ce contractul de 10 ani ar fi expirat sambata, si anunta organizarea la nivelul sectorului a unei licitatii pentru alegerea altei firme.
REBU, inca cinci ani fara licitatie
Adriean Videanu a "omis" sa prezinte public actul aditional de prelungire a contractului de salubrizare cu REBU, desi intalniri cu presa a avut destule in ultima luna si jumatate, momente in care a mimat veridic "transparenta decizionala la nivelul Primariei Capitalei". Edilul l-a lasat pe directorul firmei REBU sa explice decizia parafata in urma cu aproape doua luni. In ciuda incercarii de a-si sustine seful de partid, Raicu nu a reusit sa fie convingator in fata intrebarii firesti pe care i-am adresat-o, cea referitoare la evitarea licitatiei. "Am semnat acel act aditional pentru ca a aparut Legea 246, care impune elaborarea, la nivelul municipiului, a unei strategii globale de desfasurare a serviciului de salubritate. De aceasta parelungire a contractului nu a beneficiat numai REBU, ci toate celelalte societati de salubrizare care opereaza pe teritoriul Capitalei. Anul 2011 este o data maximala, in Hotararea Consiliului General se prevede ca prelungirea se face pana la elaborarea strategiei", a declarat Raicu.
Andrei Chiliman a declarat, la conferinta de presa, ca nu recunoaste noul contract: "Disperarea suspecta a primarului general de a mentine REBU pe orice cai l-a impins la o serie de acte care, din punct de vedere juridic, sunt lovite de nulitate. Daca au prelungit un contract, nu am nimic impotriva"
Doua firme de gunoi in Sectorul 1
"Incepand cu 18 august, REBU nu mai are contract de salubritate cu Primaria Sectorului 1, iar de duminica, curatenia stradala va fi asigurata, pana la licitatie, de doua societati specializate, stabilite prin negociere directa, care vor lucra pe doua zone in care am impartit sectorul. Astazi (joi - n.red.) peste douazeci de societati s-au prezentat la negocieri, la Primarie", a precizat Chiliman. Edilul nu a putut nominaliza vreuna dintre firmele inscrise la licitatie, precizand ca acest aspect nu il intereseaza.
Chiliman a precizat ca REBU a intentat proces Primariei Sectorului 1, iar directorul juridic al administratiei locale, Alexandru Moldoveanu, a admis ca, pana la solutionarea acestuia in instanta nu va putea fi organizata licitatia pentru alegerea firmei care sa se ocupe de curatenia stradala.
Facturi de un milion de dolari pe luna
"Este anormal ca, dupa ce platesc un milion de dolari pe luna, cetatenii sa ramana cu gunoiul langa case. Anormala este si atitudinea celor de REBU, sustinuti de prietenii lor din Primaria Capitalei, care incearca sa blocheze organizarea licitatiei inca din luna martie. Va asigur insa ca licitatia va avea loc, iar REBU, daca vrea sa demonstreze ca e capabila sa faca curatenie, sa participe la licitatie", a mai spus Chiliman.
Hop si Vanghelie
Fara a se lasa mai prejos, Marian Vanghelie, primarul Sectorului 5, a criticat si el firma REBU, la serviciile careia a renuntat inca din primul sau mandat: "Primaria Capitalei a ajuns, datorita intereselor pe care le-a avut cu Cezar Preda de la REBU, si mai nou cu directorul Raicu - membru PD, sa stabileasca in sedinte de partid cum sa dirijeze banii pe salubrizare", a acuzat el. In replica, fostul director al REBU, Cezar Preda, a declarat: "Se stie ca eu sunt deputat si nu am nici un contract sau legatura cu Primaria Capitalei. In fiecare saptamana, Marian Vanghelie scoate cate o fasaiala care se dovedeste ca nici pe jumatate nu are vreun continut si nu-l asculta nimeni".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.