Mircea Geoana se autopropune premier dupa ce in urma cu doua zile a fost convins de partid si de strategii britanici sa anunte depunerea unei motiuni de cenzura. Dorinta declarata a liderului social-democrat vine intr-un moment in care nimeni n-a
Mircea Geoana se autopropune premier dupa ce in urma cu doua zile a fost convins de partid si de strategii britanici sa anunte depunerea unei motiuni de cenzura. Dorinta declarata a liderului social-democrat vine intr-un moment in care nimeni n-a invitat PSD la guvernare, iar PNL si PD par a nu se sinchisi de amenintarea social-democrata. Cu toate acestea, Geoana este constient ca un eventual esec al motiunii sau al negocierilor ar putea avea efect de bumerang si si-ar putea pierde scaunul de presedinte al PSD. El transmite Grupului de la Cluj ca nu va accepta marginalizarea sa, iar pe de alta parte il anunta pe Traian Basescu ca singura varianta agreata de prim-ministru este chiar el. In tot acest timp, PD nu da semne ca ar vrea la guvernare, iar PNL trage de timp, constient ca nimeni - cu exceptia democratilor - nu este avantajat de anticipate.
"Presedintele nu prea are ce sa faca"
"Doresc sa fiu prim-ministru pe motiv ca functia de prim-ministru este una la care liderul unui partid trebuie sa se inscrie. Varianta alegerilor anticipate este de luat in seama, dar nu mi se pare firesc ca anticipatele sa aiba loc fara introducerea votului uninominal, care nu ar fi posibil in acest caz decat in varianta alegerilor la termen, fiind nevoie de sase luni pentru pregatirea tehnica a introducerii votului uninominal", a declarat Geoana, la Zalau. Despre posibilitatea ca Basescu sa nu accepte un guvern PSD, Mircea Geoana a spus ca "presedintele nu prea are ce sa faca, din moment ce nici una dintre variantele posibile de guvernare nu pot exclude PSD", un partid ce are aproape o treime din numarul parlamentarilor in functie. El s-a declarat increzator ca, in calitate de posibil viitor premier, va colabora bine cu presedintele Traian Basescu. Geoana a mai spus ca, oricum, nu vor exista negocieri si discutii cu nici un partid pentru formarea unui nou guvern pana la jumatatea lunii septembrie, cand va fi definitivat textul motiunii de cenzura si oferta politica a PSD. Motiunea de cenzura nu este insa agreata de toti pesedistii, mai ales de cei fideli lui Ion Iliescu (care a respins din start o astfel de actiune). Senatorul PSD Adrian Paunescu a spus ca nu agreeaza motiunea anuntata de partidul sau fiindca "ar avea de suferit poporul".
PNL spera in Olteanu si Hrebenciuc
Liberalii si-au pus sperantele in negocierile care vor avea loc intre Bogdan Olteanu si Viorel Hrebenciuc si nu vor sa cedeze pentru moment presiunilor PSD. PNL urma insa sa arate ca are fondurile mult ravnite de social-democrati si sa lanseze doua proiecte cu bani pentru judete. Potrivit unor surse din PNL, primul act normativ se refera la alocarea a 100 de milioane pentru fiecare judet, bani destinati construirii si refacerii scolilor, iar cel de-al doilea prevede distribuirea a 10-20 de milioane de judet pentru biserici. In PNL, perceptia a fost ca PSD s-a lasat pacalit de Traian Basescu, "care de cateva luni le da pesedistilor cate 5-10 procente in sondaje ca sa-si ia avant". "Dar strategii adevarati stiu ca e un partid intre 15-17 procente si anticipatele sunt o sinucidere", ne-au declarat sursele citate. Potrivit acestora, dupa discutia Hrebenciuc-Olteanu, liberalii se vor reuni, pe 22 august, in Biroul Politic pentru gasirea unei solutii urmand ca in data de 28-29 august, la Constanta, sa ia decizia finala in cadrul unei Delegatii Permanente largite.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.