Prima adunare ecumenica a avut loc in 1989 la Basel, in Elvetia, tara majoritar protestanta, iar cea de-a doua la Graz, in Austria, tara majoritar catolica, in anul 1997. Ecumenismul, un vis care inainte de '89, in Romania, era "posibil" doar in inch
Prima adunare ecumenica a avut loc in 1989 la Basel, in Elvetia, tara majoritar protestanta, iar cea de-a doua la Graz, in Austria, tara majoritar catolica, in anul 1997. Ecumenismul, un vis care inainte de '89, in Romania, era "posibil" doar in inchisorile comuniste, acolo unde preotii crestini erau reprimati, se implineste acum in chiar anul aderarii la Uniunea Europeana. Stau marturie cuvintele parintelui Steinhardt din "Jurnalul fericirii": "In celula 88 (daca nu ma insel) de la Gherla, mare si ticsita, sunt multi preoti de toate confesiunile. Ecumenismul e pus in practica. In fiecare dimineata, din initiativa unui preot darz si a unor mireni inimosi, se organizeaza o slujba interconfesionala. Stau laolalta preoti romano-catolici, uniti, ortodocsi, pastori luterani si calvinisti. (...) Nimic nu poate reda splendoarea acestei slujbe lipsita de altar, odajdii, icoane, tamaie, orga si obiecte de cult. Siluetele slabe imbracate in zeghe, capetele tunse, fetele palide, cuvintele si cantecele murmurate (sa nu auda caralii) fauresc o atmosfera care rivalizeaza prin intensitate si energie creatoare de entuziasm cu cele mai fastuoase ceremonii din cele mai marete catedrale ale lumii. Locurile magice ale crestinatatii - Capela Sixtina, catedrala din Chartres, Sfanta Sofia, Athosul, din Wartburg, manastirile Zagorsk si Optino - par a fi toate aici, in duh si in principio."
Astazi "locurile magice ale crestinatatii" isi dau intalnire la Sibiu, in Piata Mare, acolo unde pe data de 4 septembrie vor avea loc, la ora 19.00, Festivitatea de bun venit si o rugaciune comuna. Capitala Culturala si Ecumenica, la inceputul toamnei lui 2007, Sibiul va sarbatori Nasterea Sfintei Maria, pe data de 8 septembrie, printr-o liturghie speciala si un pelerinaj al Luminii in Piata Mare a orasului. Orasul transilvanean isi exprima astfel vocatia istorica de spatiu al dialogului intercultural, factor hotarator in desemnarea sa drept Capitala Culturala a Culturii.
2500 de delegati oficiali din toate tarile si comunitatile din Europa vor fi prezenti la Sibiu cu acest prilej. Printre personalitatile bisericilor crestine care au confirmat participarea se numara S.S Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolelui, I.P.S. Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei si loctiitor de Patriarh al Romaniei, cardinalul Walter Kasper, Presedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unitatii Crestinilor si P.F. Gregorius III, Patriarh melkit Greco-Catolic de Antiohia, Ierusalim si Alexandria. Papa Benedict al XVI-lea nu va fi prezent la manifestare, dar va transmite un mesaj, textul urmand sa fie citit cel mai probabil de catre arhiepiscopul Jean-Claude Perisset, Nuntiu Apostolic in Romania si Republica Moldova, in dimineata zilei de 5 septembrie, in prima intalnire plenara a Adunarii Ecumenice, dupa cum a declarat ministrul Adrian Iorgulescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.