Dublarea valorii contractului pentru tiparirea pasapoartelor incheiat de RA-APPS cu nemtii de la Bundesdruckerei a fost suportata, exclusiv, de cetateanul roman care a trebuit sa plateasca o taxa mai mare pentru emiterea acestui document.

Dublarea valorii contractului pentru tiparirea pasapoartelor incheiat de RA-APPS cu nemtii de la Bundesdruckerei a fost suportata, exclusiv, de cetateanul roman care a trebuit sa plateasca o taxa mai mare pentru emiterea acestui document.


Departamentul de Control al Guvernului sesizeaza Directia Nationala Anticoruptie si Curtea de Conturi pentru nereguli in incheierea si derularea contractului semnat de Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), in 2001, cu firma germana Bundesdruckerei pentru tiparirea pasapoartelor, a anuntat, ieri, Ilie Bolojan, secretarul general al Guvernului. Daca documentul va fi validat de Curtea de Conturi, contractul cu nemtii poate fi reziliat.


PREFERENTIAL. Inspectorii guvernamentali au descoperit ca la licitatia publica pentru confectionarea noilor tipuri de pasapoarte, organizata in 2001, unul dintre ofertanti - Compania "Imprimeria Nationala" in asociere cu firma franceza Thales - a avut o oferta financiara la jumaratea celei facute de Bundesdruckerei. Mai exact, cei doi asociati se ofereau sa tipareasca pasapoartele pentru 17,2 milioane de euro (3,46 euro/bucata), in timp ce nemtii au cerut 35,5 milioane de euro (7,11 euro/pasaport). Insa oferta a fost respinsa pentru ca Imprimeria Nationala si Thales au venit cu o scrisoare de garantie bancara, in loc sa depuna garantia de participare in valoare de 100.000 dolari in contul RA-APPS, asa cum cerea procedura. "Oamenii de la RA-APPS nu au fost la fel de rigurosi si in cazul firmei Bundesdruckerei, care ar fi trebuit descalificata pentru ca oferta sa financiara nu a continut informatiile de detaliu pentru fundamentarea pretului final in baza caruia a castigat", a precizat Bolojan.
In plus, desi in caietul de sarcini era prevazut ca toate operatiunile legate de contract sa fie finantate de firma germana, in ziua incheierii contractului, prin hotarare de Guvern, RA-APPS a fost autorizat sa contracteze un credit extern de 35,5 milioane de euro, garantat de stat, reiese din raportul comisiei de control. Daca in caietul de sarcini s-ar fi prevazut expres acest lucru, la licitatie ar fi putut participa si alte societati si s-ar fi obtinut un pret mai bun, considera Bolojan. Mai ales ca ofertele altor doua firme fusesera respinse tocmai pentru "lipsa de finantare" a proiectului.


MAI SCUMP. O alta neregula a fost constatata la cele 12 amendamente adaugate din 2001 sI pana in prezent la acest contract, care au umflat valoarea acestuia de la 35,5 milioane de euro la 73 milioane euro. Adica 38 milioane de euro in plus! Bani care au fost recuperatI prin majorarea taxei de emitere a pasaportului. Deci, exclusiv, de la cetateanul roman, a subliniat Bolojan.


VINOVATI. Persoanele indicate drept responsabile in ceea ce priveste procedura administrativa de incheiere si derulare a contractului sunt ministrul care asigura in acea perioada coordonarea Secretariatului General al Guvernului, Serban Mihailescu, membrii comisiei de evaluare a ofertelor si persoanele cu functii de conducere care au semnat amendamentele la contract. In replica, Serban Mihailescu spune ca este nevinovat si ca procedura a fost derulata cu acordul Executivului. "Nu stiu nimic de un control pe aceasta tema si nu am nicio emotie, deoarece consider problemele semnalate ca fiind simple speculatii. Este o problema discutata atunci integral in Guvern si nu cred ca exista vreo ilegalitate", a declarat el.


NU A FOST O EROARE! Verificarile facute de Departamentul de Control al Guvernului asupra contractului incheiat de RA-APPS cu Bundesdruckerei au fost demarate dupa ce Bolojan a anuntat, la sfarsitul lunii iulie, ca a cerut demiterea directorului economic si a sefului serviciului de pasapoarte de la regie, pentru nereguli in derularea acestui contract.    El a dat exemplul ultimul act aditional la contract, incheiat in aprilie 2007, care majora valoarea totala a contractului cu 1,1 milioane euro pentru livrarea de componente hardware. Din document rezulta ca un calculator costa 13.623 euro, o camera foto Olympus 8.647 euro si un scanner 2.193 euro. Dupa ce neregulile au fost descoperite, regia si firma furnizoare au convenit, printr-un schimb de adrese ca este vorba de "o mica neglijenta", iar valoarea suplimentara a contractului de 1,1 milioane euro a fost redusa la 352.962 euro. Bolojan a revenit, ieri, sI a declarat ca, din analiza corespondentei dintre Regie sI firma germana, rezulta ca pretul initial, de 1,1 milioane euro, "nu a fost o eroare". Motivatiile nemtilor sunt cotradictorii, acestia invocand riscul adus de integrarea Romaniei in Uniunea Europeana.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin