Se vorbeste zilele acestea despre motiunea de cenzura a PSD indreptata impotriva guvernului Tariceanu II, aceasta simbioza flanelata intre diplomatia din "freza" a "carturarului" Cioroianu, "constructia" de invatatura ratata a inginerului Adomnitei, sanatatea (i)radiata la analize a vraciului contabil Nicolaescu si, bineinteles, ubicuitatea "accidentata" masina-motocicleta a specialistului in pasarele (vezi DN 1) Tariceanu! Nu am ezitat niciodata sa apar acest guvern, cand a fost acuzat pe nedrept. Dar incep sa obosesca€¦


Deunazi, Bogdan Olteanu, liberalul cu functia celui de-al treilea om in stat, a reusit sa concentreze cel mai impresionant volum de aberatii rostite vreodata de un om politic, pentru care ignoranta ar trebui sa fie un concept fenomenologic, nu o forma de agregare a fiintarii sale in lume! Printre "ideile" enuntate cu acest prilej, a prezentat cu mandrie o tema de campanie a liberalilor, in viitoarele alegeri pentru primul Parlament European, la care participa Romania! O tema laudata, mai ales ca venea de la un coleg mai tanar:  


"Un baiat de 26 de ani, foarte ambitios si energic si care umbla prin toata tara si face conferinte de presa pe aceste teme. (a€¦). Una dintre ele este foarte interesanta si este legata de drepturile fumatorilor. (a€¦) I se pare ca fumatorii, in Uniunea Europeana, sunt discriminati, ca exista prea multe bariere in calea fumatorilor si in calea posibilitatilor de a-si exercita, spuneti-i dumneavoastra, dreptul, viciul, cum credeti ca este potrivit, si el vrea sa stabileasca un cadru, cu niste limite, din care sa nu mai poata fi restranse drepturile fumatorilor. Iata o tema care poate se va discuta. In orice caz, eu cred ca va fi considerata de interes!". (conform Rador, ANTENA 2, 7 august, ora 19:01)


Cum? Aceasta aberatie este enuntata de al treilea om in stat drept tema de campanie a liberalilor? Cu tot respectul fata de fumatorii tarii, legislatia comunitara si legile americane stabilesc, intr-adevar, excluderea fumatului din spatiul public, pana la eliminarea completa a locurilor destinate exclusiv fumatorilor (in baruri, de pilda) prin anumite legi ale unor state americane sau tari UE. Dar asta pentru ca "viciul" cu pricina nu mai poate fi impus si celor care nu si-l asuma, dar frecventeaza acele spatii publice. Nici vorba de locuri de fumat in institutiile statului! Tocmai cei supusi fumatului pasiv erau discriminati inainte de legislatia cu pricina, cu costuri prea mari pentru sanatatea lor!


Ce se intampla la cateva zile dupa acest enunt "epocal"? Ministrul liberal Remes isi aprinde tacticos tigara, in plina conferinta de presa, in dispretul legilor romanesti si europene! Daca asa ceva ar fi facut un demnitar in SUA, asta s-ar fi intamplat ori fiindca isi programase sinuciderea fizica la cinci minute dupa aceea, ori fiindca "sinuciderea" lui politica nu mai putea fi amanata! In ambele cazuri, personajul ar fi fost "mort"! Remes nu e american! Drept pentru care, a precizat, in stupoarea generala: "Eu stabilesc, cat sunt aci ministru, unde sunt locurile de fumat!". Avertizat ca poate fi amendat pentru "europenismul/americanismul" sau, Remes a replicat: "Nu-i nici o problema. Sa vad cine ma poate amenda, cine dispune deasupra mea (a€¦) sa dispuna, in minister, locurile de fumat, peste mine!". Zicea Olteanu ca se ocupa cineva de drepturile fumatorilor, in Parlamentul European! "Un baiat de 26 de ani!" Sa fie Remes? Nu ne ramane decat sa exclamam, ca in hitul Andreei Balan: "Mosule, ce tanar esti!".