Colorantii azoici sunt aditivi alimentari intalniti foarte des, in toate categoriile de produse. Efectele lor nocive se resimt imediat, iar consumul lor pe termen lung duce la probleme foarte grave de sanatate.

Colorantii galbeni sunt: E 102 - Tartrazina, E 110 - Galben Auriu sau Sunset Yellow si E 107 Galben 2G. Pentru tartrazina, doza zilnica admisa este de 7,5 mg/kg corp. De aceasta cantitate trebuie tinut cont, pentru ca acesta este unul dintre cei mai folositi aditivi in industria alimentara din Romania. Este utilizat pentru creme de fructe, bauturi, budinci instant, prajituri, supe, sosuri, inghetate, gume de mestecat, jeleuri, martipan, iaurturi si lista poate continua. Dintre toti colorantii azoici permisi de legislatia in vigoare, E 102 este cel mai periculos pentru ca, asa cum arata cercetarile recente, poate provoca alergii grave, mai ales celor cu intoleranta la aspirina.


EFECTE. De asemenea, mai este vinovat pentru migrene, tulburari de vedere, rinite, insomnii, stari de oboseala. Din cauza acestor efecte nocive a fost interzis in Austria si Norvegia. Colorantul Galben auriu sau Sunset Yellow are o doza zilnica admisa de pana la 2,5 mg/kg corp. Este un colorant azoic folosit pentru jeleu de portocale, martipan, rulade, gem de piersici, marmelada, dulciuri, ciocolata calda, supe la plic, sosuri de branza si sucuri. Acesta provoaca reactii alergice sau de intoleranta, in special pentru persoanele care sunt alergice la aspirina. Poate intensifica simptomele astmului. Alte reactii pot fi usturimi ale stomacului, diaree, stari de voma, urticarie si umflaturi ale pielii. In Norvegia si Finlanda este interzis. E 107 Galben 2G provoaca alergii, mai ales celor cu intoleranta la aspirina si astmaticilor. De asemenea, poate provoca hiperactivitate copiilor. Este interzis in Austria, Japonia, Norvegia, Suedia, Elvetia si Statele Unite.   

E123 - Amaranthul - este tot un colorant azoic rosu. Analizele realizate pe animale au aratat ca este cancerigen, motiv pentru care americanii si norvegienii nu il mai folosesc. Doza zilnica admisa este de 0,5 mg/kg corp. Rosu Ponceau 4R-E 124 - este un colorant destul de folosit de industria alimentara din Romania, de aceea  trebuie citite cu atentie etichetele. Doza zilnica recomandata este de 4 mg/kg corp. La fel ca si E 123, este interzis in SUA, Finlanda si Norvegia, fiind considerat cancerigen.

Eritrozina - E 127 - are o doza zilnica admisa de 0,1 mg/kg corp, fiind periculoasa pentru ca s-a demonstrat ca mareste fotosensibilitatea si are efecte mutagene. In concentratii mari eritrozina interfereaza cu metabolismul iodului. E 129 - Rosu Allura - este tot un colorant azoic. Unul dintre produsii sai de degradare poate duce la aparitia cancerului sangelui cand este prezent in concentratii ridicate. Doza zilnica admisa este de 7 mg/kg corp.


ALTE CULORI. Negru Briliant BN - E 151 - este un colorant folosit pentru inghetate, mustar, gemuri din fructe rosii, sosuri, bauturi, dulciuri, supe. E 151 poate provoca alergii persoanelor cu intoleranta la aspirina si creste numarul crizelor de astm. Este interzis in Danemarca, Australia, Austria, Belgia, Canada, Finlanda, Franta, Germania, Japonia, Norvegia, Elvetia, Suedia, USA si Norvegia. Folosirea lui E 154 - Brun FK - este restrictionata in anumite produse, deoarece anumiti compusi de-ai sai pot provoca efecte mutagene. De obicei il gasim in pestele afumat si in anumite sortimente de sunca. Si acest colorant este interzis in foarte multe tari: Australia, Austria, Canada, SUA, Japonia, Irlanda, Suedia, Elvetia, Noua Zeelanda si Norvegia.

Brun HT - E 155 - este folosit pentru ciocolata si prajituri. Se cunoaste ca poate produce sensibilitate dermica. Este interzis in Danemarca, Belgia, Franta, Germania, Elvetia, Suedia, Austria, SUA, Norvegia, Australia.

E 180 - Litolrubina BK - provoaca, la fel ca toti ceilalti coloranti azoici, alergii persoanelor cu intoleranta la aspirina si mareste numarul crizelor de astm. Este interzis in Australia.

Medicii recomanda ca nici un copil sa nu consume produse pentru care s-au folosit acesti aditivi alimentari pentru ca efectele sunt periculoase. Acestia provoaca hiperactivitate cu deficit de atentie si alte probleme legate de comportament.