BVB a inregistrat in a sasea sedinta consecutiva de scaderi, o coborare a indicilor de peste 3%, in contextul in care toate pietele financiare straine au inchis sedintele bursiere pe rosu. Turbulentele din pietele de capital au fost generate in mare
BVB a inregistrat in a sasea sedinta consecutiva de scaderi, o coborare a indicilor de peste 3%, in contextul in care toate pietele financiare straine au inchis sedintele bursiere pe rosu. Turbulentele din pietele de capital au fost generate in mare parte de extinderea problemelor din piata americana a creditelor ipotecare cu grad mare de risc. Indicele BET-C a pierdut 3,86% pana la inchiderea sedintei, iar indicele principal al BVB, BET, a scazut joi cu 3,77%, pana la 9.421,21 puncte. Cotatiile societatilor de investitii financiare au inchis in coborare cu 3,78%. Valoarea totala a tranzactiilor s-a ridicat la 80,3 milioane de lei. Cele mai tranzactionate au fost actiunile SIF Oltenia, Banca Transilvania si SIF Moldova, cei trei emitenti acoperind circa 38% din lichiditatea pietei. Titlurile Bancii Transilvania au scazut cu 3,37%, de la 0,89 lei, pana la 0,86 lei, pe un rulaj de 9,33 mil. lei, ocupand pozitia a doua in topul celor mai tranzactionate titluri din piata, dupa actiunile SIF Oltenia. "Scaderile de astazi sunt determinate de evolutia celorlalte piete. Atat timp cat exista acest cerc vicios intre burse, sa depinda una de cealalta, evolutiile burselor vor fi asemanatoare. Eu ma astept cat de curand ca aceasta criza de pe pietele de capital sa se opreasca, deoarece acest segment al creditelor ipotecare riscante este un segment destul de mic ca sa poata sa afecteze atat de mult toate bursele. Atat la noi, cat si pe celelalte burse, investitorii au reactionat mai mult emotional si s-a instalat panica. Eu cred ca o sa avem o revenire destul de mare, asa cum au fost si scaderile. Romania, cum este o piata imatura, va reactiona in functie de evolutiile viitoare ale burselor straine", ne-a declarat Adrian Simionescu, director Finans Securities. SIF Oltenia a perfectat schimburi de peste12,53 mil. lei, depreciindu-se cu 5,48%, de la 4,20 lei, pana la 3,97 lei, iar actiunile SIF Moldova s-au ieftinit cu 2,31%, de la 3,46 lei, pana la 3,38 lei, inregistrand tranzactii in valoare de 9,25 milioane lei. Actiunile Petrom au pierdut, la inchiderea sedintei bursiere de joi, 3,11%, in urma anuntului companiei privind rezultatele financiare aferente primului semestru. Titlurile Rompetrol s-au ieftinit cu 1,29%, pana la 0,0918 lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.