Este ziua 230 a anului a— Au mai ramas 135 de zile


SoareleRasare la 6:21 a—Apune la 20:17

LunaRasare la 11:58 a— Apune la 22:14
Primul patrar (Luna in crestere) 20 august / Luna plina
Este ziua 230 a anului a— Au mai ramas 135 de zile


SoareleRasare la 6:21 a—Apune la 20:17

LunaRasare la 11:58 a— Apune la 22:14
Primul patrar (Luna in crestere) 20 august / Luna plina 28 august / Ultimul patrar (Luna in descrestere) 4 septembrie / Luna noua 11 septembrie


Sarbatoare crestinaAstazi, crestinii ii sarbatoresc pe Sfintii Mucenici Flor, Lavru, Polien si Leon. Flor si Lavru erau doi frati care au fost invatati in dreapta credinta de Sfintii Proclu si Maxim. Licinie, fiul imparatesei Elipidie, le-a dat bani si i-a pus sa zideasca un templu pentru idoli. Cei doi frati au impartit banii la saraci, care au daramat idolii si au aprins lumanari, inchinand pentru biserica lui Hristos. Ei au fost aruncati in cuptor din ordinul lui Licinie, iar Flor si Lavru, din ordinul guvernatorului, au fost aruncati intr-un put. Sfantul Mucenic Polien a patimit pentru Hristos la Roma. Dupa ce a fost tarat si batut cu pietre, si-a incredintat sufletul lui Dumnezeu.

a— Calendar crestin-ortodox: Sf. Mucenici: Flor, Lavru, Polien si Leon (astazi); Duminica a 12-a dupa Rusalii (Tanarul bogat); Sf. Mucenici: Andrei Stratilat, Timotei, Agapie si Tecla (maine)

a— Calendar romano-catolic: Sf. Iuliana, mucenita (astazi); Sf. Ioan Eudes, proroc (maine)

a— Calendar greco-catolic: Sf. Flor si Laur, mucenici (astazi); Duminica a 12-a dupa Rusalii; Sf. Andrei Tribunul si soldatii sai, mucenici (maine)


Psalmul 149
Cantati Domnului cantare noua, lauda Lui in adunarea celor cuviosi. Sa se veseleasca Israel de Cel Ce l-a facut pe el si fiii Sionului sa se bucure de imparatul lor. Sa laude numele Lui in hora; ca iubeste Domnul poporul Sau si va invata pe cei blanzi si-i va izbavi. Se vor lauda cuviosii intru slava si se vor bucura in asternuturile lor. Laudele Domnului in gura lor si sabii cu doua taisuri in mainile lor, ca sa se razbune pe neamuri si sa pedepseasca pe popoare, ca sa lege pe imparatii lor in obezi si pe cei slaviti ai lor in catuse de fier, ca sa faca intre dansii judecata scrisa. Slava aceasta este a tuturor cuviosilor Sai. Amin!


Proverbul zilei: "Haina nu face pe medic"
"Proverbele Romanilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


S-a intamplat aziIn Romania
Sambata, 18 august
a— 1938 - Se semneaza la Sinaia un acord intre Romania, Marea Britanie si Franta (la care adera apoi Germania si Italia), prin care controlul navigatiei pe Dunarea maritima, de la Braila la Mare, este lasat in grija guvernului roman;
Duminica, 19 august
a— 1946 - Memoriu adresat de Iuliu Maniu reprezentantilor britanici, sovietici si americani in Romania, in care infatiseaza cu date concrete actiunile de violenta ale autoritatilor impotriva Partidului National-Taranesc, cerand in acelasi timp Comisiei Aliate de Control sa impuna guvernului respectarea angajamentelor luate in ianuarie 1946.


In lume
Sambata, 18 august
a— 1938 - A fost inaugurat podul Thousand Islands Bridge, care leaga SUA de Canada;
Duminica, 19 august
a— 1960 - A fost lansat satelitul rusesc "Sputnik-5", avand la bord celebrii caini experimentali Belka si Strelka.

Nascuti la 18 august
a— 1936 - Robert Redford, actor;
a— 1952 - Patrick Swayze, actor.

Nascuti la 19 august
a— 1881 - George Enescu, compozitor (m. 1955);
a— 1948 - Radu Anton Roman, jurnalist, scriitor, realizator tv
(m. 2005).


Click istoricLa 18 august 1916 a avut loc Batalia de la Turtucaia. Trupele romane (sub comanda generalului Constantin Teodorescu, care la randu-i era subordonat comandantului Armatei a III-a, generalul Mihail Aslan), rau conduse si slab sprijinite din spate si din flancuri, sunt infrante si nevoite sa se predea. "Dezastrul de la Turtucaia" a costat armata romana mii de morti si raniti. Infrangerea de la Turtucaia a avut un efect moral negativ asupra opiniei publice si a ostasilor. Luptele s-au incheiat la 24 august 1916. Dupa pierderea "capului de pod" de la Turtucaia, trupele romane au evacuat Silistra, la 26 august 1916, care era serios amenintata dupa aceasta pierdere.


Credinte populare, traditii, semneMomentul favorabil la nasterea copilului, cand se crede ca ar aparea pe cer o stea care ii va calauzi viata pana la moarte, este numit de popor ceas bun. La venirea si la plecarea omului prin nastere si la moarte participa, prin schimbari spectaculoase (aparitia si caderea stelelor), intregul Univers. Maretia astrala a existentei romanesti este exprimata de versul mioritic "Si la moartea mea / Va cadea o stea!", de credinta taranilor din Baragan, care, la vederea pe cer a traiectoriei luminoase a unei comete, spun ca a mai murit un om. Romanul leaga viitorul copilului nu numai de ceea ce i-a prezis Ursitoarea, ci si de imprejurarile nasterii (timpul nocturn sau diurn). Cercetarile de medicina si astrobiologie moderna confirma existenta unor raporturi intre manifestarea proceselor biologice, inclusiv cele intrauterine, si ritmurile terestre si cosmice. Zilele saptamanii si ale anului favorabile pentru nastere se considerau duminicile si marile sarbatori. In ceea ce priveste timpul diurn, se prefera inceputul zilei, dupa primul cantat al cocosilor, intre miezul noptii si ivirea zorilor.
Profesor Ion Ghinoiu


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.