Prestigiosul MIT lucreaza cu Departamentul pentru veteranii de razboi SUA pentru ca picioarele pierdute pe campurile de lupta din Orientul Mijlociu de soldatii americani sa fie un moment depasit in viata lor. Touch Bionics
ofera acelasi lucru i
Prestigiosul MIT lucreaza cu Departamentul pentru veteranii de razboi SUA pentru ca picioarele pierdute pe campurile de lupta din Orientul Mijlociu de soldatii americani sa fie un moment depasit in viata lor. Touch Bionics
ofera acelasi lucru in cazul bratelor pierdute.


Din ce in ce mai performante, din ce in ce mai sofisticate, protezele electronice elaborate de nume cu traditie in cercetarea pe acest domeniu, precum Massachusetts Institute of Technology (MIT) sau Touch Bionics, au intrat deja in circuitul comercial pentru marele public. MIT a adus la sfarsitul lui iulie pe piata piciorul cu glezna, o proteza care are capacitatea de a reda, cu o fidelitate apropiata de cea naturala, miscarile complexe ale gleznei. Proteza este gandita sa functioneze si pe teren neregulat, nu numai pe suprafete plate. Printr-o suita de arcuri actionate de un motor electric, proteza ofera o miscare naturala a piciorului, relateaza Associated Content.


PENTRU VETERANI. Proiectul s-a nascut la initiativa si prin finantarea Departamentului american pentru Veteranii SUA de razboi. "Veteranii sunt indreptatiti la tot ce e mai bun. Aceasta proteza de picior cu glezna este un alt exemplu de inovatie medicala a Departamentului pentru Veterani si va fi benefica pentru toti americanii", a declarat Jim Nicholson, secretarul departamentului pentru veteranii SUA de razboi.


Proteza cu glezna si picior este prima dintr-o familie de noi protipuri de membre artificiale pe care MIT o are in pregatire. Eminenta cenusie din spatele proiectarii acestor noi proteze este conducatorul grupului de cercetare in biomecatronica de la MIT, profesorul Hugh Herr. El insusi cu doua amputari, a avut ocazia sa testeze direct in laboratorul Institutului mecanismele dezvoltate cu echipa sa de cercetari. "Acest model are de trei ori puterea unei proteze conventionale pentru miscare si pentru prima oara ofera celor care au suferit amputari un mers uman cu adevarat", a declarat profesorul Herr.


MAINI BIONICE. In paralel cu cercetarile MIT, firma specializata in proteze electronice Bionics Touch a lansat in circuitul comercial doua proteze pentru brate si maini partial amputate, o inovatie extrem de populara pentru veteranii de razboi din Irak.


TEHNOLOGIE. Bratul iLimb este propulsat de impulsurile electrice ale musculaturii de pe partea ramasa a bratelor care au suferit amputari. Mana bratului electronic foloseste un sistem complex de articulare electronica ce permite celor cinci degete sa functioneze precum o mana normala, fiecare avand o flexibilitate crescuta fata de protezele clasice. In paralel, Touch Bionics a mai lansat si degetele artificiale pentru maini partial amputate.


MIRACOLUL
"Acum pot sa iau in mana un tub de spuma de polistiren fara sa-l strivesc. Cu cealalta mana mioelectrica trebuia sa fiu foarte atent si concentrata€¦ proteza iLimb face lucrurile in mod natural. Pot sa iau o ceasca in mana ca un om normal"
Juan Arredondo, Sergent (r.) Armata SUA


MEMBRE BIONICE - imagine detaliata


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.