Cursul de schimb al monedei nationale a continuat si ieri sa scada, principalul beneficiar fiind dolarul, care a urcat la maximul ultimelor doua luni. Piata valutara s-a deschis direct in scadere, speculatorii continuand sa puna presiune pe leu, ei m
Cursul de schimb al monedei nationale a continuat si ieri sa scada, principalul beneficiar fiind dolarul, care a urcat la maximul ultimelor doua luni. Piata valutara s-a deschis direct in scadere, speculatorii continuand sa puna presiune pe leu, ei marcandu-si profiturile, obligati de mentinerea crizei financiare pe marile piete financiare. Daca la inchiderea de luni seara cotatiile erau de 3,2050 - 3,2060, ieri dimineata euro urca deja la 3,2280 - 3,2300, cotatia maxima fiind de 3,2330 lei. A urmat o temperare a cererii de valuta, euro coborand la 3,2230 - 3,2280 lei, iar BNR anuntand un curs mediu de 3,2260 lei, fata de 3,1967 lei, acum doua zile. "Leul a urmat tendintele de depreciere aparute marti seara pe pietele emergente, dupa ce Ungaria a anuntat date sub asteptari privind cresterea economica din primul semestru, iar aversiunea fata de activele riscante se mentine", comenta un dealer bancar. La randul lor, monedele si bursele din regiune au scazut, euro urcand ieri dimineata la 258,5 forinti, in crestere cu 1,5%, si 3,82 zloti. Dobanzile interbancare la depozitele overnight si one week s-au mentinut si ieri, pe o piata calma, la valori de 6-7%. Dolarul a facut ieri un salt important, de peste 1,55%, cursul sau mediu urcand de la 2,3541 la 2,3906 lei, in concordanta cu evolutia paritatii sale fata de euro. Pe pietele internationale, investitorii continuau sa realizeze plasamente in dolari, multe fonduri de hedging fiind nevoite sa faca fata cererilor mari de retragere venite din partea investitorilor. Pe de alta parte, in momentele in care creste aversiunea fata de risc, moneda americana este vazuta ca un "refugiu" mult mai sigur decat alte plasamente.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.