Examenele de admitere la Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza" din Bucuresti sunt de cativa ani buni suspectate de tot felul de aranjamente. Locul unde corectitudinea ar trebui sa fie litera de lege, deoarece aici sunt pregatiti viitori oameni ai legii, se transforma intr-o afacere in care primeaza tot felul de interese. Iar rectorul Costica Voicu nu este strain de toate acestea.  


Nici examenul desfasurat anul acesta in sesiunea din iulie nu a facut exceptie. S-au incalcat regulile impuse de metodologia de admitere a facultatii, s-au completat (cu sau fara voie) gresit borderourile de examen, iar candidatii care ar fi trebuit, conform timpilor obtinuti la probele sportive, sa fie declarati respinsi au fost trecuti admisi. Toate acestea, sub privirile aprobatoare si indulgente ale rectorului facultatii si implicit presedintele Comisiei Centrale de Admitere, prof. univ. dr. Costica Voicu. Aflat la al doilea mandat de patru ani, chestorul Voicu, zis si "Inamovibilul",  pare a fi cel care taie si spanzura pe la Academie.


BUBE MAI VECHI. Istoricul neregulilor de la Academia de Politie are o "traditie" mai veche si nu putine au fost scandalurile de coruptie aparute si semnalate de multe ori chiar in presa. Urmare acestora, Ministerul de Interne s-a vazut nevoit sa dispuna cateva controale de verificare prin ograda academicilor. Astfel, in perioada septembrie-octombrie 2005, Corpul de Control al Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA) a desfasurat o inspectie  la Academia de Politie, ocazie cu care de catedra de educatie fizica si sport a fost delegat sa se ocupe comisar-sef dr Mihai Visan. Verificarile facute de acesta au scos la iveala o serie de nereguli, rezultatele  demonstrand  ca "in ceea ce priveste examenul de admitere la disciplina Educatie fizica, atat in sesiunea august 2004, cat si in cea din august 2005, s-au constatat incalcari ale normelor metodologice stabilite. La vremea respectiva, pe baza probelor gasite in urma controlului, profesorul Visan a cerut suspendarea din functie a sefului de catedra, cms. sef Mihai Chirila, pentru activitatea neperformanta si a stilului de munca neprofesionist.


DIN RAU IN MAI RAU. Nimic nu pare insa sa se fi schimbat de atunci. Cel putin, nu in bine. Au trecut doi ani de la controlul ministerului si iata ca istoria se repeta. Nici examenul de la probele de aptitudini sportive (de altfel eliminatorii) din sesiunea iulie a acestui an nu a facut rabat de la obiceiurile deprinse de la mai-marii  Academiei.


Caz concret: Dragos Catrinoiu (si nu este singurul!), candidat venit din partea Inspectoratului Judetean de Politie Valcea. Desi aspirase  la unul dintre locurile de viitor student al Academiei, a devenit dimpotriva o victima a sistemului. Cu timpul de 4a€™20a€™a€™ tanarul a picat proba de rezistenta (baremul minim fiind 3a€™48a€™a€™), marturisind insa ca intreaga desfasurare a probelor fizice eliminatorii  "a fost o adevarata bataie de joc la adresa candidatilor". "Am dat proba, iar la sfarsit am auzit cum profesorul a strigat timpul 3a€™ 20a€™a€™. Cand m-am dus sa semnez am vazut ca-mi trecuse doar zecimale, fara cifra din fata. Am intrebat, iar cel care completa borderoul m-a luat ca nu e treaba mea si ca asteapta la rand si alti candidati si sa ma misc mai repede. Si uite asa m-am trezit cu 4a€™ 20a€™a€™ fara sa pot face sau spune nimic."


CUI II PASA DE REGULI?  Cele patru probe (viteza, saritura in lungime, aruncare minge medicinala si rezistenta) au un anumit barem  minim impus de metodologia facultatii. Cu toate acestea, pe borderoul cu rezultatele la probele sportive, primit de Dragos Catrinoiu chiar de la secretariatul Academiei (asta dupa ce chipurile fusese verificat de o armata de oameni "competenti"), situatia nu este foarte limpede. La pozitia 28, un anume Cercel Catalin, venit din partea  Inspectoratului de Politie Bacau, cu legitimatia de concurs  numarul 426, care obtinuse la proba de rezistenta timpul 3a€™55a€™a€™ era declarat admis, desi baremul minim este de 3a€™48a€™a€™. "Scapare" nesesizata insa de Mihai Chirila, presedintele Comisiei pentru Verificarea Aptitudinilor Fizice, acesta trecandu-si semnatura la sfarsitul borderoului. Acelasi Chirila asupra caruia au planat numeroase suspiciuni la controalele anterioare ale ministerului.


LOCURI PENTRU NOI SI AI NOSTRI! Desi la ora actuala imaginea Academiei de Politie nu este una dintre cele mai bune, chestorul Costica Voicu priveste situatia oarecum relaxat. Contactat in legatura cu acest incident, Voicu  a tratat  problema cu destula lejeritate, considerandu-si "imparatia" ca fiind una lipsita de bube si de nereguli. "Sunt la curent cu cazul candidatului Cercel. A fost o simpla neatentie, dar am sesizat-o la timp si l-am scos de pe lista pentru probele scrise. A gresi este omenesc!" Desi pledoaria "maestrului" Voicu s-ar dovedi convingatoare pentru un necunoscator, mi-am permis totusi sa-l mai deranjez cu o intrebare: cum se face ca pe listele cu candidatii afisati pentru probele scrise (la romana, engleza si istorie) apare si "impricinatul" Catalin Cercel. Devenind dintr-o data ceva mai agitat, chestorul Voicu mi-a aratat borderourile cu rezultatele finale ale examenului de admitere. Din nou, surpriza! De data aceasta Catalin Cercel disparuse cu desavarsire. Nu era trecut nici pe borderoul admisilor, nici pe cel al respinsilor. Un alt exemplu de adevarat profesionalism!

Pana una-alta, desi exista probe concludente, pe cei din minister, al caror locsor este  momentan caldut, nu pare a-i  interesa  soarta acestor tineri "sacrificati" pentru interesele altora. Fara implicarea acestora, cu siguranta la anul, la renumita Academie de Politie ne vom confrunta cu aceleasi personaje controversate si cu aceleasi probleme.


"Inamovibilul" chestor Costica VoicuProf. univ. dr. si chestor principal de politie Costica Voicu este din 2000 rectorul Academiei de Politie "A.I. Cuza". Dupa ce a absolvit Facultatea de Drept din Bucuresti, viitorul rector a bifat un curs de specializare al aceleiasi facultati, iar apoi un curs de specializare organizat la Exter - Marea Britanie. Intre 1995-1999 a absolvit cursurile de specializare organizate la Bucuresti de FBI. Daca ne gandim ca Voicu a reusit sa supravietuiasca epocilor a cinci ministri de interne - Dudu Ionescu, Ioan Rus, Marian Saniuta, Vasile Blaga si Cristian David inseamna ca renumele de "inamovibilul" i se potriveste de minune! NEREGULA . Desi baremul minim la rezistenta este de 3a€™48a€™a€™, candidatul Cercel (cu 3a€™55a€™a€™) a fost declarat admis. Si ca el mai sunt multi altii!  - foto