Motoarele economiilor Frantei si Germaniei s-au gripat asta primavara.

Cresterea economica a Frantei si Germaniei a incetinit in al doilea trimestru al acestui an, inregistrind performante sub asteptari.

Economiile ambelor tari au crescut cu 0,3% din aprilie pina in iunie, la fel ca media zonei euro. In primul trimestru al anului, cele 13 state cu moneda unica avusesera o crestere de 0,7%, iar pentru al doilea fusese prognozat un nivel de 0,6%. In Franta, explicatia este diminuarea schimburilor comerciale, de natura sa creeze ingrijorari. In Germania, in schimb, aceasta situatie este vazuta drept temporara, provocata de scaderea momentana a activitatii in sectorul constructiilor, care fusese neobisnuit de dinamic in prima parte a anului. Analistii se asteapta insa la o revenire in lunile urmatoare.

In ansamblu, Uniunea Europeana, cu cei 27 de membri ai sai, a inregistrat o crestere de 0,5%, si acest procent fiind sub cel din primul trimestru (0,7%). Cea mai mare ingrijorare privind dinamismul economiei nationale exista in Italia. Administratia de la Roma a anuntat saptamina trecuta o crestere de numai 0,1%. Germania si Franta avusesera si ele asteptari mai mari, cifrele pognozate fiind de 0,4% si respectiv 0,5%. „Increderea investitorilor si a consumatorilor ramine crescuta, asa incit cresterea PIB-ului german ar trebui sa se accelereze din nou", a declarat pentru BBC economistul UniCredit Alexander Koch.

Perspectivele Frantei, in schimb, sint mai putin optimiste. „Cresterea de 2% la care ne asteptam pentru intregul an va fi greu de atins", estimeaza specialistul Philippe Brossard, de la Euler Hermes. Nivelul investitiilor in Hexagon a ramas stationar, dupa ce in primele trei luni ale anului crescuse cu 1,4%. „Cifrele de acum confirma ca Franta consuma fara sa produca", afirma un specialist al Global Insight.