Liderul UDMR, Marko Bela, sustine ca rezolvarea problemelor semnalate de presedintele Basescu dupa vizita in Covasna si Harghita se gaseste in legea minoritatilor.

Adoptarea statutului minoritatilor este, potrivit liderului UDMR, Marko Bela, solutia pentru rezolvarea problemelor pe care presedintele Traian Basescu le-a semnalat dupa vizita in judetele Covasna si Harghita. „Vreau sa fiu de buna-credinta si vreau sa cred ca de acum incolo domnul presedinte, impreuna cu PD, va sustine legea statutului minoritatilor. Legea contine aceste solutii, inclusiv predarea limbii romane pentru elevii maghiari dupa o metodologie speciala", spune Marko.

Ironic, liderul UDMR spune ca apreciaza intentia lui Basescu de a rezolva problemele din secuime si atrage atentia ca Uniunea se ocupa de acest lucru de mult mai mult timp. „Eu apreciez curajul domnului Basescu de a deprinde o cunoastere temeinica a problemelor secuilor dupa o vizita de citeva zile, dar trebuie sa va spun ca noi incercam sa gasim solutii de 17 ani", spune Marko. Cu toate acestea, liderul UDMR sustine ca apreciaza intentia presedintelui de a vedea situatia maghiarilor chiar de la fata locului. „Ar trebui sa-i urmeze exemplul si alti politicieni romani, nu sa faca analize si sa emita concluzii fara sa vada la fata locului situatia din acele judete", indeamna liderul Uniunii.

Reactia lui Marko Bela la declaratiile presedintelui Basescu pe tema secuimii, pe www.cotidianul.ro/select