Comunitatea Yazidi, formata din aproximativ 500.000 de persoane si avand trei deputati in Parlamentul irakian, reprezinta o minoritate kurda instalata in nordul Irakului, care considera ca diavolul este capetenia ingerilor, dar cred in Dumnezeu, crea
Comunitatea Yazidi, formata din aproximativ 500.000 de persoane si avand trei deputati in Parlamentul irakian, reprezinta o minoritate kurda instalata in nordul Irakului, care considera ca diavolul este capetenia ingerilor, dar cred in Dumnezeu, creator al lumii, si ii respecta pe profetii din Biblie si Coran. Membrii yezidi sunt in principal etnici kurzi stabiliti in regiunea Mosul, dar raspanditi in Armenia, Georgia, Iran, Rusia, Siria, Turcia, Germania si chiar Statele Unite. Yazidi a incercat sa se distanteze de conflictele violente din restul Irakului, dar in ultimele luni relatiile cu comunitatile sunnite vecine s-au deteriorat.
Atacurile inregistrate cu doua zile in urma - unele dintre cele mai sangeroase comise in ultimii patru ani - au avut loc la scurt timp dupa ce, la Bagdad, adjunctul ministrului irakian al Petrolului, Abdel Jabar al-Wagaa, a fost rapit de persoane inarmate, purtand uniforme ale fortelor irakiene. Liderii principalelor comunitati din Irak desfasoara in aceste zile discutii in vederea pregatirii summit-ului de criza convocat de premierul Nuri al-Maliki intr-un efort de a salva coalitia guvernamentala.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.