Caldura inabusitoare, nenoricirile istorice si incetarea vietii culturale transforma luna august in cea mai antipatica perioada a anului.

Nu doar catastrofele istorice,
dar si plictiseala si lipsa vietii
culturale sint specifice lunii august „Luna august este al naibii de fierbinte si de sufocanta. Este plina de evenimente istorice triste. Nimic bun nu s-a intimplat in aceasta luna. Statele Unite ar putea sa se lipseasca de ea", scrie revista „Slate". Magazinul american dedica un intreg articol catastrofelor petrecute de-a lungul celei de-a opta luni din an, botezata dupa numele lui Octavianus Augustus, nepotul lui Iulius Cezar. Lista nenorocirilor din august se deschide cu aruncarea bombelor atomice peste Hiroshima si Nagasaki, dar si cu moartea unor vedete, precum Elvis Presley sau Marilyn Monroe. In aceeasi luna fatidica s-a declansat Primul Razboi Mondial, iar nazistii si sovieticii au semnat Pactul Ribbentrop-Molotov, datat 23 august 1939. Acesta era doar inceputul ghinioanelor pentru tinara Romanie Mare. Printre alte necazuri istorice intimplate in luna august pe teritoriul Romaniei, merita amintinte moartea lui Mihai Viteazul (9/10 august 1601), dar si Dictatul de la Viena (30 august 1940), prin care o parte din Ardeal este cedata Ungariei.

In august, viata culturala devine „un vast desert", observa revista „Slate". Si pe drept cuvint. Editurile se multumesc sa publice doar carti de vacanta, teatrele tin toata luna cortina coborita, iar distribuitorii de filme arunca pe ecrane comedii si filme de actiune de categorie B. „Televiziunea da intruna reluari sau, mai rau, emite noi episoade din «Totul despre sex»", se revolta David Plotz, cronicarul de la „Slate". Emisiunile de stiri sint nevoite sa inventeze evenimente, iar paginile de sport sint mai umflate ca niciodata, continua tirada ziaristul american.

Scriitorii par si ei putin inspirati de luna august. In istoria literaturii de limba engleza, invocarea acestei luni din an este mult mai rara decit mult cintatele decembrie si martie. Pe de alta parte, daca e sa ne gindim la oamenii de litere autohtoni, am fi nedrepti daca nu i-am aminti pe Alexandru Macedonski si al sau „Rondel al rozelor de august" sau pe Ioan Alexandru cu poezia „6 August". Chiar daca augustul pare o pacoste pentru Statele Unite, nu s-ar putea spune ca romanii pastreaza o memorie neplacuta acestei perioade. De exemplu, numele „Gustar" se refera la cea mai „dulce" luna din an, cind se coc merele, perele, prunele sau pepenii. Totusi, mai nou, traditia pare sa fie intrecuta de praful si de canicula marilor orase.

Aflati ce evenimente istorice s-au petrecut pe 16 august, pe www.cotidianul.ro/select