Cald la noi, in Delta Dunarii, dar cum o fi sa pescuiesti vara, in Delta Nilului?



Va puteti intilni cu asemenea stiuci
daca mergeti la pescuit in Holbina Seceta mare, fratilor! Dunarea a scazut pina mai ieri cite sa
Cald la noi, in Delta Dunarii, dar cum o fi sa pescuiesti vara, in Delta Nilului?



Va puteti intilni cu asemenea stiuci
daca mergeti la pescuit in Holbina Seceta mare, fratilor! Dunarea a scazut pina mai ieri cite sapte centimetri pe zi, sub un soare atit de arzator incit te mirai cum de mai e totusi atita apa in jur. Japsele au disparut, ghiolurile s-au eutrofizat si au devenit un adevarat infern pentru orice vietuitoare subacvatica. Nici o scara nu ajunge insa pina la cer. Au venit ploile, canicula - cel putin pentru o perioada - s-a retras, plictisita, la ea acasa, in Sahara, iar umezeala si racoarea noptii au revenit in Delta. Iata o veste buna pentru pescarii care vad, dincolo de metehnele meteorologice cotidiene, sclipirea solzilor de capturi-record. Pestii s-au intors pe canale, din neantul in care disparusera, insa va atrag de pe acum atentia sa dati dovada de un entuziasm retinut. Singurii pesti care tin mortis sa va bucure pe canale sint carasii goniti de scaderea apei in cetatile lor impenetrabile, de acolo de unde stapinesc japsele ingradite de plauri. Sint carasi mari, este drept, cum rar veti vedea prin baltile urbane. Cei care vin pe val cu concediul in Delta au insa tot dreptul sa ignore piedicile puse de incalzirea globala in calea fericirii pescaresti. Deci...

Sulina, cu vapoarele ei oceanice, cu barcile de figuri, cu Rapidele si Pasagerele ei, a devenit zona refugiatilor din calea urgiei piscicole. Avem acum o viitura pe invers. Somnii, salaii, avatii si crapii sint exact negativul imaginii umane in fata viiturii pe bune. Daca la inundatii oamenii se retrag acolo unde au mai ramas citiva centimetri de uscat, la seceta, pestii se ingramadesc acolo unde mai sint citiva litri de apa. Gropanele bratului Sulina, depasind chiar si in aceste conditii opt-noua metri, pot oferi adapost refugiatilor pe care noi - trebuie sa recunoastem - i-am cam dori in cirlige. Inundatiile noastre sint precum seceta pentru pesti. Iata cum intre criza umanitara si cea piscicola este greu sa trasezi granite.

Sa nu-i uitam nici pe iubitorii de stiuca. Mai au o sansa sa-i vada dintii in aceasta vara fierbinte doar acolo unde Deltei i se cam filfiie stuful de variatiile Dunarii. Adica in incinte. Cu o precizare importanta: nu oriunde, ci undeva pe linga bratul Sfintu-Gheorghe. Vreti sa stiti cuvintul magic? Holbina!


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.