Din toamna, retailerul de mobila suedez isi va reduce preturile, motivind ca si-a optimizat costurile.Angajatii IKEA va vor ghida prin magazin
pentru a gasi cele mai ieftine produse O data cu lansarea celui de-al doilea catalog, IKEA va modifica si preturile la anumite produse. Astfel, in medie, mobila comercializata de suedezi va fi cu 12% mai ieftina decit in momentul de fata. „Vom scadea preturile in medie cu 12%, si aceasta pentru ca ne-am concentrat pe optimizarea de costuri si am beneficiat de suportul IKEA", a declarat Cornel Oprisan, Retail Manager IKEA. Acesta a precizat ca reducerea preturilor nu se datoreaza unor vinzari sub asteptari. „Avem vinzari peste nivelul asteptarilor, ceea ce ne-a ajutat sa scadem preturile", a explicat Oprisan. Mentionam ca initial IKEA a previzionat pentru acest an vinzari de 40 de milioane de euro. Printre produsele care pot fi cumparate la preturi reduse din septembrie se numara canapele, masute, dulapuri sau paturi. Spre exemplu, canapeaua cu doua locuri Fothult este cu 100 de lei mai ieftina, pretul nou fiind de 690 de lei, in vreme ce canapeaua cu trei locuri Ektorp va putea fi achizitionata cu 1.390 de lei fata de 1.700 de lei cit este acum. Reduceri de preturi sint si pe segmentul mobilierului de dormitor. Un dulap de haine Pax Stordal va costa de la 1 septembrie 2.540 de lei, cu 270 de lei mai putin decit acum, iar un pat Malm poate fi achizitionat cu 610 lei fata de 685. Totodata, se poate gasi mobilier mai ieftin si pentru bucatarie. Spre exemplu, o masa cu patru scaune Laver costa 279 de lei, cu 96 de lei mai putin.

De asemenea, in noul catalog apar si produse care pot fi cumparate la preturi mai mici doar in anumite perioade. Spre exemplu, in perioada 1-30 septembrie, o canapea din piele Bya costa 1.550 de lei, in vreme ce o canapea din ratan, tot de doua locuri, valoreaza, in perioada 1 martie-30 aprilie 2008, 450 de lei. Tot din septembrie vor fi introduse treptat si produse noi, astfel ca, la inceputul lunii viitoare, aproximativ 18-20% din produsele expuse in magazin vor fi din colectia noua, urmind sa se ajunga la 25% din total pina in august 2008. In momentul de fata, in jur de 5,6% dintre produsele din magazinul IKEA Romania sint realizate de producatori locali. De altfel, mobila facuta in tara noastra ajunge in toate magazinele IKEA din lume, furnizorii romani lucrind pentru suedezi inainte ca reteaua sa se extinda si la noi.

Distributia celui de-al doilea catalog IKEA va incepe pe 20 august si va dura trei saptamini. Vor primi cite un exemplar gratuit locuitorii din Bucuresti si din imprejurimi (localitatile de pe DN 1 pina la Comarnic), precum si cei din Pitesti, Tirgoviste, Urziceni, Ploiesti. In total vor fi impartite 950.000 de cataloage, care au presupus o investitie de aproximativ 1,3 milioane de euro.

Catalogul este valabil pina in august 2008 si cuprinde 3.000 de produse din cele aproximativ 7.000 cit are toata gama de mobilier IKEA. Piata mobilei in Romania se estimeaza ca va creste anul acesta cu aproximativ 10%, in vreme ce productia interna va semnala un plus de 7-8%. Din datele Asociatiei Producatorilor de Mobila, romanii au cumparat anul trecut mobila in valoare de aproximativ 1,1 miliarde de euro. Cei mai importanti retaileri de mobilier sint Mobexpert, Elvila si IKEA.

IKEA II la finele lui 2008 Operatorul retelei de magazine de mobilier si decoratiuni interioare IKEA ar putea deschide, la finele anului viitor, al doilea magazin al retelei din Romania, a declarat Cornel Oprisan, Retail Manager al companiei. „Avem in vedere deschiderea unui nou magazin, pentru care luam in considerare trei regiuni geografice", a declarat managerul. Zonele vizate sint Transilvania, Moldova si zona sudica a Romaniei. Primul magazin IKEA s-a deschis in parcul de retail Baneasa la finele lui martie anul acesta si a presupus o investitie de aproximativ 25 de milioane de euro. Magazinul din tara noastra este operat prin sistem de franciza de catre firma Moaro Trading SRL.