Generalul (in rezerva) Ehud Barak, ministrul Apararii, a tinut sa fie prezent de doua ori in ultimele zile la manevrele armatei israeliene de pe Platoul Golan, nu departe de granita israeliano-siriana. Curiozitatea aceasta nu a scapat atentiei analis
Generalul (in rezerva) Ehud Barak, ministrul Apararii, a tinut sa fie prezent de doua ori in ultimele zile la manevrele armatei israeliene de pe Platoul Golan, nu departe de granita israeliano-siriana. Curiozitatea aceasta nu a scapat atentiei analistilor militari din Israel si din lume. Platoul Golan a fost cucerit si anexat de statul Israel in Razboiul de Iom Kipur din 1973. Populatia locala, formata in majoritate de druzi sirieni, nu si-a parasit casele, satele si localitatile ei au continuat sa traiasca alaturi de cele cateva zeci de mii de colonisti evrei care s-au stabilit pe Platoul Golan dupa cucerirea acestuia. Dusmania siriano-israeliana e veche si a fost insotita de numeroase acte de cruzime. Comunitatea siriana continua sa traiasca cu certitudinea ca armata israeliana doreste de mult sa dea o lectie distrugatoare aprigului sau dusman de la Damasc. Nu mira ca recentele manevre ale armatei israeliene pe Platoul Golan nelinistesc Damascul. Si nu numai. In cursul manevrelor tancurilor israeliene, ministrul israelian al Apararii a declarat ca el nu prevede un razboi intre cele doua tari. "Israel nu doreste un asemenea razboi, dupa parerea mea nici Siria nu vrea razboi, asa ca nu va izbucni aici un razboi" a spus generalul Ehud Barak. Intrebat de ziaristi de ce tancurile israeliene se antreneaza pe Platoul Golan, ministrul a raspuns simplu: "Armata nu are alte terenuri de antrenament decat pe Platoul Golan si in pustiul Neghev. Ne antrenam si vom continua sa ne antrenam pentru ca Tzahal sa fie pregatit sa raspunda oricarei provocari". Desi Damascul declara ca doreste realipirea Platoului Golan la tara-mama Siria, dar nu va declansa un razboi pentru eliberarea teritoriilor, totusi el se inarmeaza febril. Armata siriana s-a inzestrat in ultimele luni cu un numar apreciabil de rachete ultra-moderne.
Tancuri in manevre, rachete distrugatoare, vin parca sa confirme vechiul dicton: "Daca vrei pace, pregateste-te de razboi". (Tesu SOLOMOVICI)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.