Din cauza ingustarii cu 60% a senalului navigabil pe Dunare la Galati, incepand de ieri, navele care tranziteaza fluviul vor avea drept de circulatie numai in anumite intervale orare. Restrictiile de circulatie au la baza formarea pragurilor de aluvi
Din cauza ingustarii cu 60% a senalului navigabil pe Dunare la Galati, incepand de ieri, navele care tranziteaza fluviul vor avea drept de circulatie numai in anumite intervale orare. Restrictiile de circulatie au la baza formarea pragurilor de aluviuni la gura de varsare a raului Prut in Dunare. "Din cauza pragurilor formate de aluviunile aduse de Prut si de cele transportate de apele fluviului, la confluenta celor doua cursuri de apa, latimea senalului navigabil s-a redus de la 100 m la numai 40 m, pe mai multe segmente, astfel ca navele nu mai pot trece unele pe langa altele. Adancimea este, insa, optima - de 7,36 metri", a declarat ieri, pentru NewsIn, directorul tehnic al AFDJ Galati, Florin Uzumtoma. Administratia Fluviala a solicitat imediat servicii de dragaj pentru distrugerea pragurilor de aluviuni din zona afectata. Ieri dupa-amiaza incepusera deja operatiunile, lucrarile din aval de municipiul Galati urmand sa fie demarate imediat ce autoritatile fluviale vor cunoaste cu exactitate dimensiunile pragurilor.Pana atunci insa, navele vor putea circula numai intre anumite ore. "Se vor face masuratori prin satelit ca sa vedem cat de mari sunt aceste praguri, dupa care vom incepe dragarile. Pe durata lucrarilor, navele vor avea liber de trecere prin zona doar in anumite intervale orare, comandantii fiind obligati sa anunte sosirea in acest sector cu cateva ore inainte", a explicat directorul tehnic al Administratiei Fluviale, Florin Uzumtoma. Ieri, Dunarea masura la Galati 108 centimetri si era in stationare. Debitul oscileaza intre 2.450 si 2.700 mc/ secunda. In ciuda precipitatiilor cazute in amonte si pe afluenti, cotele fluviului nu vor inregistra cresteri semnificative in urmatoarea perioada, a apreciat oficialul AFDJ Galati.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.