Conservatorii cresc intr-un sondaj de opinie dat publicitatii recent. La fel si liderul lor. Nu-i asa ca e distractiv? Dan Voiculescu - pina la proba contrara, cel putin colaborator al Securitatii ca politie politica - ar avea vreo 15% din increderea electoratului. PC, partidul pe care il conduce cu mina de fier, ar fi cotat la 3,5% din optiunile de vot. Sondajul care indica aceste cifre apartine unei companii nou-venite in piata si a avut o soarta mediatica discreta. Cifrele sint, desigur, interesante, insa cred ca e obligatoriu de adaugat ca, de la prezentarea datelor acestui sondaj, lipseste comanditarul si cel putin inca un amanunt, de ordin metodologic, asupra caruia insa nu voi insista aici, din motive de spatiu.

In mod evident, cifrele despre PC si Dan Voiculescu sint umflate cu pompa. Prin comparatie cu datele de acum o luna sau doua, sintem martorii, daca ar fi sa le luam datele in serios, la o dublare a optiunii pentru acest partid-breloc. Pastrind acest algoritm de crestere, nu ar fi de mirare daca, in septembrie, in alte sondaje de opinie, desigur, cu beneficiari anonimi, datele care masoara cota de piata a conservatorilor in frunte cu liderul lor sa fie si mai tonice pentru acestia.

Exista insa si ceva real in aceste cifre: ele incearca sa mascheze impotenta politica si indica, as zice, nu numai disperare, ci chiar dublarea disperarii. E cit se poate de clar ca PC-Voiculescu si-a consumat creditul; doar o minune sau vreo mare timpenie de natura strategica a unor adversari politici de care conservatorii se mai simt cit de cit apropiati ii mai pot salva pe conservatori de la disparitie, dar nici in privinta asta nu e prea mult de asteptat. Sondaje gonflate, plimbarea lui Dan Voiculescu in teritoriu ca pe moastele nu stiu carui sfint, desemnarea unei persoane fara carisma ca „locomotiva" a conservatorilor la euroalegeri nu sint solutii care vor da efecte benefice pentru PC-Voiculescu. Nici macar probabila scoatere din adormire a „perlei" coroanei - Marius Tuca - nu poate astupa prapastia catre care se indreapta aceasta formula politica.

Prin urmare, din punct de vedere politic, Dan Voiculescu ramine asa cum a fost mereu: mic. A adunat insa o avere fabuloasa. Din fericire: ca politician, avem toate motivele sa ridem de liderul PC. Din pacate: ca om de afaceri crescut in laboratoarele Securitatii, Voiculescu are multe motive sa rida de multi.

Cristian PATRASCONIU este senior editor.