Explicatie - de ce depresivii nu-si pot controla sentimentele Persoanele depresive sunt incapabile sa-si controleze emotiile. O echipa de cercetatori a descoperit explicatia acestui fenomen. Depresia este legata de unele anomalii la nivelul cent
Explicatie - de ce depresivii nu-si pot controla sentimentele Persoanele depresive sunt incapabile sa-si controleze emotiile. O echipa de cercetatori a descoperit explicatia acestui fenomen. Depresia este legata de unele anomalii la nivelul centrului din creier care controleaza emotiile.  Emotiile sunt controlate de un centru nervos aflat in creier. Anomaliile acestui centru sunt implicate in aparitia depresiei si in imposibilitatea persoanelor depresive de a-si controla sentimentele, arata un studiu publicat in Statele Unite. Autorii au demonstrat prin intermediul tehnicilor de imagistica medicala faptul ca la depresivi creierul reactioneaza diferit fata de cel al persoanelor sanatoase in situatii de stres. "Aparitia unor emotii negative in situatii de stres este normala. Insa in cazul persoanelor depresive, aceste emotii negative nu pot fi tinute sub control", explica Tom Johnstone, cercetator la Facultatea de Medicina Wisconsin-Madison, coordonatorul studiului publicat in Journal of Neuroscience de la 15 august 2007.   IMAGISTICA. Pentru a evalua rolul centrului cerebral responsabil cu emotiile in aparitia depresiei, echipa de psihiatri si psihologi a studiat cu ajutorul imagisticii medicale creierul unor persoane depresive si al altora sanatoase. In timpul investigatiilor, subiectii au privit fotografii cu imagini socante (accidente, animale salbatice) pentru a le provoca emotii negative intense. Cercetatorii le-au solicitat apoi sa incerce sa-si stapaneasca emotiile imaginandu-si scenele din fotografii in asa fel incat acestea sa fie mai putin socante. "Le-am cerut sa modifice continutul a ceea ce vedeau", a precizat Tom Johnstone. "Astfel subiectii au pus in actiune centrul emotiilor din creier." In cazul persoanelor depresive, cercetatorii au constatat anomalii la nivelul acestui centru. Autorii studiului au ajuns la concluzia ca persoanele cu o buna sanatate mintala reusesc sa-si stapaneasca emotiile printr-un efort al creierului, in timp ce depresivii sunt incapabili sa faca acest lucru, din cauza anomaliilor centrului responsabil cu starile afective.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.