Presedintele Basescu a profitat de prezenta la malul marii pentru a face o baie de multime.

Seful statului a fost ieri oaspete al festivitatilor de la Constanta consacrate Zilei Marinei si implinirii a 145 de ani de la infiintarea Fortelor Navale Romane. Cu acest prilej, presedintele a decorat drapelul de lupta al navei-amiral a flotei militare, fregata Marasesti, cu Ordinul Virtutea Militara in grad de Cavaler. Este prima decoratie pe care Traian Basescu o acorda, dupa controversata conferire post-mortem a celei mai inalte distinctii a statului roman, Colanul Ordinului National „Steaua Romaniei", defunctului Patriarh Teoctist. In cadrul ceremoniilor, seful statului a asistat la momentul cu specific naval, inaltarea drapelului national pe catargul cu cruceta al Amiralitatii.

Alaturi de el, in tribuna oficiala de pe faleza din Constanta s-au aflat citiva ministri precum Teodor Melescanu, Cristian David si Ludovic Orban si doar un democrat, deputatul Costica Canacheu. In discursul sau, presedintele a spus ca Romania „are obligatia sa priveasca cu responsabilitate nu numai la interesele ei de securitate, ci in egala masura trebuie sa fie o pavaza la frontiera orientala a Uniunii Europene si a NATO". El a adaugat si ca „Marea Neagra si Dunarea ne-au aparat intotdeauna in toata istoria noastra de cei care au rivnit la teritoriul Romaniei".

Au urmat exercitii demonstrative ale militarilor din fortele navale romanesti, dar si ale distrugatorului american „Forest Sherman". La finalul ceremoniilor, seful statului s-a dus la multimea de spectatori de care s-a lasat imbratisat, pupat si fotografiat. Aproximativ 5.000 de oameni au asistat, nemultumiti de spatiul ingust ce le-a fost rezervat, la festivitati. Aseara, la resedinta oficiala de la Neptun, Basescu si-a invitat fostii colegi din promotia 1976 a Facultatii de Marina Civila, specializarea Navigatie si Transporturi, la petrecerea de aniversare a absolvirii.