Opt grade pe scara Richter si 400 de morti. Bilantul provizoriu al seismului care a zguduit coasta pacifica din Peru este unul funest, insa estimarile sunt si mai sumbre.   Cutremurul care a devastat miercuri noaptea provincia sudica Ica, d
Opt grade pe scara Richter si 400 de morti. Bilantul provizoriu al seismului care a zguduit coasta pacifica din Peru este unul funest, insa estimarile sunt si mai sumbre.   Cutremurul care a devastat miercuri noaptea provincia sudica Ica, din Peru, pe coasta pacifica a tarii, a avut magnitudinea de 8 grade pe scara Richter, informeaza AFP, citand un studiu efectuat de Institutul American de Geofizica. In cursul zilei de ieri, echipele de interventie au lucrat incontinuu pentru recuperarea cadavrelor si a ranitilor de sub daramaturi. Bilantul provizoriu este sinistru: in jur de 400 de morti si peste o mie de raniti, insa autoritatile se asteapta la cifre si mai funeste, deoarece pagubele produse de cutremur sunt foarte extinse. Partea dinspre coasta Pacificului a orasului Pisco, din provincia sudica Ica, este distrusa in proportie de 70%.   DEZASTRU. "Avem sute de morti care zac in strazi, raniti in spitale. Este imposibil de descris. Nu avem apa, nu putem comunica, casele s-au daramat, bisericile sunt distruse", a declarat ieri primarul orasului Pisco, Juan Mendoza. Tarile Americii Latine au contribuit imediat cu ajutoare, Bolivia trimitand deja un avion cu provizii si ajutoare care a aterizat ieri pe aeroportul din Lima. Presedintele brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, a anuntat ca tara sa va trimite ajutoare: apa, hrana, medicamente si corturi pentru victimele din Pisco si din Lima.   ROMANIA. Directorul Institutului National de Fizica a Pamantului, Gheorghe Marmureanu, spune ca, pana in urmatorii doi ani, Romania este in siguranta. "Energia este canalizata, miscarile tectonice au loc in partea Asiei: Sumatra, Java, Japonia. Este o situatie fericita pentru Romania si, asa cum am anuntat, pana in 2010 nu putem avea un cutremur catastrofal."


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.