Vineri, Cotidianul se va distribui impreuna cu un CD continind o selectie din muzica lui Ceaikovski, din Colectia SIMFONICA, si cu o brosura despre compozitor.

Penultimul titlu din Colectia SIMFONICA, pe care cititorii il vor putea cumpara vineri, impreuna cu ziarul Cotidianul si cu o brosura despre viata compozitorului, la doar 7,9 lei, poarta doua semnaturi importante. Pe de o parte, a compozitorului Piotr Ilici Ceaikovski, autorul Simfoniei a VI-a „Patetica" si al „Marsului slav", si pe de alta, a lui Yehudi Menuhin, de data aceasta in calitate de dirijor al Royal Philharmonic Orchestra.

Menuhin, care s-a nascut in 1916 la New York, este cunoscut, inainte de toate, ca fiind unul dintre cei mai mari violonisti ai lumii. Considerat un „copil-minune" al muzicii, Menuhin a inceput sa ia lectii de vioara la virsta de trei ani, pentru ca patru ani mai tirziu sa apara pentru prima oara pe scena alaturi de San Francisco Symphony Orchestra. In 1929 concertase deja la Paris, Berlin si Londra si, pina in 1999, cind s-a stins din viata, a continuat sa fie una dintre cele mai active prezente din viata muzicala internationala. Daca primul sau maestru a fost violonistul american Louis Persinger, una dintre cele mai puternice influente a avut-o George Enescu. In perioada postbelica, un alt personaj influent apare in cariera lui Menuhin, dirijorul Wilhelm Furtwängler, alaturi de care a sustinut un recital dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, in semn de reconciliere. Insa intilnirea din 1952, prilejuita de vizita facuta in India la invitatia prim-ministrului de la acea vreme, il va pune in contact cu o cultura radical diferita, pe care o va asimilia in stilul sau interpretativ, iar mediatorul acestui schimb a fost celebrul violonist Ravi Shankar.

In afara de marile scene ale lumii, unde a sustinut recitaluri de vioara, a performat alaturi de cele mai mari orchestre sau si-a pus amprenta dirijorala, Yehudi Menuhin s-a folosit de muzica pentru a media sau macar pentru a atenua situatii conflictuale. In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, a sustinut numeroase concerte pentru Puterile Aliate, pentru ca dupa terminarea razboiului sa cinte pentru supravietuitorii unui fost lagar de concentrare. In 1970 a devenit cetatean elvetian, pentru ca dupa cincisprezece ani sa-si obtina cetatenie britanica. Doctor onorific la peste treizeci de universitati, printre care Oxford si Sorbona, violonistul-dirijor a primit multe alte titluri, de la cel de cavaler al Coroanei Britanice pina la Legiunea de Onoare, primita din partea Frantei. Personaj cosmopolit, impregnat cu influente atit din ceea ce ii oferise Lumea Noua la inceputul carierei sale, cit si din periplele sale europene, Menuhin a preluat si elemente ale culturilor asiatice, in 1990 fiind primul dirijor al Asian Youth Orchestra. Interpretarile clasice, jazzul, muzica traditionala, toate au devenit resurse din care Menuhin si-a construit un limbaj particular, pe care l-a transmis citorva discipoli, printre care se numara Nigel Kennedy.

Cotidianul te trimite la Festivalul International "George Enescu" 2007! Participa la Concurs!