Liderul PNG sustine ca preotii care au colaborat cu Securitatea ar trebui sa faca pasul inapoi.

Gigi Becali pastreaza inca secret numele favoritului Campania de deconspirare a inaltilor ierarhi ai BOR care au colaborat cu Securitatea are parte de un sustinator inedit: Gigi Becali, patronul Stelei. „In Biserica trebuie facuta curatenie odata. Nu vrem sa avem parte de tot felul de colonei si de nu mai stiu eu ce securisti. Cei dovediti ar trebui sa se retraga, sa faca pasul inapoi. Dosarele sa se controleze, dar sa se faca in secret. Daca s-ar face public, ar afecta imaginea Bisericii", ne-a declarat ieri Becali. Liderul PNG, personaj considerat influent in mediul bisericesc, a evitat ieri sa divulge numele candidatului pe care il va sustine pentru functia de patriarh al Romaniei. A precizat in schimb ca in nici un caz viitorul sef al BOR nu trebuie sa fi fost colaborator al fostei politii politice. „Asta ne-ar mai trebui acum, un Patriarh care sa poata fi santajat. Daca el a facut pactul cu diavolul, nu are ce cauta pe acel scaun", sustine Gigi Becali. In opinia sa, urmatorul conducator al ortodoxiei ar trebui sa fie „un parinte cu traire duhovniceasca, mai degraba un calugar decit un preot scolit prin strainatate", a mai spus acesta. In plus, presedintele PNG sustine ca in alegerea noului Patriarh ar trebui sa se implice si Presedintia, si Guvernul, si serviciile secrete. „Trebuie sa fim siguri ca se alege un Patriarh cu traire veritabila, ortodoxa, traditionalista", precizeaza acesta.

Gigi Becali s-a facut remarcat prin sponsorizarile importante pe care le-a oferit de-a lungul timpului pentru constructia unor biserici. Majoritatea actiunilor caritabile au fost facute in prezenta mass-media, chiar si atunci cind beneficiarii au fost calugarii romani de pe Muntele Athos.

Declaratiile sefului Stelei apar in contextul in care CNSAS a anuntat recent ca va verifica dosarele tuturor candidatilor la scaunul patriarhal. In acelasi timp, Cotidianul a dezvaluit, citind declaratiile istoricului Cristian Vasile, ca predecesorul lui Teoctist in scaunul patriarhal, Iustin Moisescu, ar fi fost colaborator al Securitatii.

Cum imbina Gigi Becali religia cu politica aflati pe www.cotidianul.ro/select