Banca Centrala a Japoniei a retras ieri inca 2 trilioane de yeni (17,1 miliarde de dolari) din sistemul financiar pentru a doua zi pentru a face fata unei scaderi a dobanzilor, relateaza ziarul financiar Bloomberg. Banca a retras un total de 1,6 tril
Banca Centrala a Japoniei a retras ieri inca 2 trilioane de yeni (17,1 miliarde de dolari) din sistemul financiar pentru a doua zi pentru a face fata unei scaderi a dobanzilor, relateaza ziarul financiar Bloomberg. Banca a retras un total de 1,6 trilioane de yeni ieri, dupa ce a injectat sume masive intr-o operatiune concertata impreuna cu Banca Centrala Europeana si Federal Reserve pentru a asigura pietele amenintate de criza creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc din Statele Unite ale Americii. In prima transa, aceasta a retras 1.500 de miliarde de yeni, dupa care mai tarziu a suplimentat suma cu inca 500 miliarde de yeni.Banca Japoniei a injectat 3,6 triliarde de yeni, insa in cazul Japoniei, unde bancile sunt putin expuse acestor probleme si lipsei de lichiditati, fondurile injectate s-au dovedit superioare cererii. Aceasta operatiune a rezultat intr-o degringolada a dobanzilor pentru creditele pe termen scurt, care au atins nivelul de 0,2% in cursul zilelor de marti si miercuri, obiectivul bancii centrale fiind de a mentine aceste dobanzi la nivelul de 0,5%. Pentru a restabili controlul, banca centrala japoneza nu a avut alta optiune decat de a reduce lichiditatea, chiar daca aceasta decizie este contrara directiei impuse de omologii americani si europeni, retragand lichiditati de pe piata in loc de a alimenta piata. "Surplusul de lichiditate de pe piata este amplu", a declarat pentru AFP, citat de NewsIn, un responsabil al bancii centrale nipone, care a preferat sa ramana anonim, explicand ca dobanzile pentru creditele pe termen scurt "sunt in continuare la un nivel foarte scazut" miercuri dimineata."Acest lucru sugereaza ca piata interbancara din Tokio functioneaza bine pana in acest moment", contrar problemelor din zona euro si SUA, a comentat un economist al Credit Suisse, Hiromichi Shirakawa."Riscurile legate de penuria de lichiditati sunt minime in acest moment. Chiar daca nu suntem siguri de amploarea pierderilor ce ar putea marca bancile japoneze prin fondurile acestora de investitii, parerea unanima a pietei este ca aceste pierderi, daca se vor produce, nu vor genera efecte negative", a adaugat acesta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.