Editia din acest an a Festivalului International de Film Independent Anonimul a fost deschisa de Miruna Berescu, directorul evenimentului, si de actorii Luminita Gheorghiu, Mariana Mihut si Victor Rebengiuc. "Va urez o petrecere cat mai frumoasa si placuta la Sfantu Gheorghe, un loc pe care-l frecventez cu asiduitate din tinerete. In ultimii patru ani am venit aici la festival. Va urez sa vedeti o serie de filme foarte bune care au fost selectionate", a spus Victor Rebengiuc, care s-a declarat un "veteran al Festivalului Anonimul". La Gala de deschidere au mai fost prezenti Horia-Roman Patapievici si Mircea Mihaies din partea Institutului Cultural Roman, care este un partener al manifestarii, Anamaria Marinca, Hanno Hofer, Mihai Chirilov, Adina Pintilie, producatoarea Marina Grasic (presedintele juriului de lungmetraj), fratii Swel si Imad Noury (regizori, castigatori ai Trofeului Anonimul 2006 pentru filmul "Heaven's Doors"). Proiectia in aer liber a documentarului "An Inconvenient Truth" a inceput dupa ce au fost prezentate imagini de la precedentele editii ale festivalului in paralel cu cateva piese interpretate de corul de femei din Sfantu Gheorghe.
In a doua si a treia zi de festival, la Sfantu Gheorghe au sosit invitatii speciali ai editiei: Ken Loach si Cristian Mungiu, castigatorii trofeelor Palme d'Or in 2006, respectiv 2007. Regizorul britanic a fost prezent aseara la proiectia filmului "Tickets" (2005), regizat impreuna cu Abbas Kiarostami si Ermanno Olmi, si a scurtmetrajului sau din filmul colectiv "11-09-01 - September 11", despre atacurile teroriste din 2001. Dupa proiectie, Loach a avut programata o intalnire cu publicul prezent in Delta, iar in aceasta dimineata, in programul cineastului premiat anul trecut la Cannes pentru "The Wind That Shakes the Barley" figureaza o prelegere.
Tot astazi, Cristian Mungiu va asista la proiectia filmului "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", aceasta fiind urmata de o discutie cu publicul.
Festivalul prezidat de Marcel Iures include anul acesta trei competitii - de lungmetraj - unde se intrec noua filme (singura productie romaneasca este "California Dreaminí (nesfarsit)" al lui Cristian Nemescu, film distins anul acesta cu premiul sectiunii Un certain regard, la Cannes) -, de scurtmetraj de fictiune (36 de titluri) si scurtmetraj de animatie (18 titluri) - si proiectii de scurtmetraje romanesti. Doua dintre lungmetrajele din competitie, "Fratele meu se insoara" (regia Jean-Stephane Bron) si "Exilul" (regia Andrei Zvyagintsev), au fost prezentate in camping in noaptea de luni spre marti, de la miezul noptii pana la 5 dimineata.
Anul acesta, toate filmele din competitii, selectionate de Alex Leo Serban, precum si cele din programul paralel pot fi urmarite atat in cele trei sali ale Complexului Cinema, cat si in camping. Publicul va primi zilnic buletine de vot si va acorda doua premii: pentru cel mai bun lungmetraj, respectiv cel mai bun scurtmetraj, acestea adaugandu-se premiilor acordate de jurii in cadrul ceremoniei de premiere care va avea loc sambata seara. Tot in cadrul galei de inchidere, Cinemax, care participa pentru prima data la Festival, va oferi Premiul pentru cea mai buna regie a unui film de lungmetraj aflat in competitie.