O nava a pazei de coasta americane se pregateste sa ajunga, vineri, in zona, pentru a cartografia platoul subacvatic al Oceanului Arctic. Misiunea spargatorului de gheata Healy va dura aproximativ o luna, fiind planuita inca din 2004, dupa realizarea
O nava a pazei de coasta americane se pregateste sa ajunga, vineri, in zona, pentru a cartografia platoul subacvatic al Oceanului Arctic. Misiunea spargatorului de gheata Healy va dura aproximativ o luna, fiind planuita inca din 2004, dupa realizarea a altor doua expeditii americane in regiune. "Expeditia face parte dintr-un program actual de durata si nu este deloc vorba de o replica directa la gestul Moscovei de a revendica Polul Nord, prin lansarea la apa a drapelului rus", a declarat, ieri, unul din exploratorii americani. In paralel, Aviatia rusa a anuntat ca 30 de bombardiere vor desfasura, in perioada 14-18 august, exercitii tactice in regiune, Ministerul Resurselor moscovit precizand, la randul sau, ca doreste sa infiinteze o rezervatie naturala in zona - "Arcticul rusesc". Rusia a inregistrat, saptamana trecuta, un "mare succes", potrivit presedintelui Vladimir Putin, dupa ce cei peste o suta de exploratori condusi de vicepresedintele Dumei de stat, Artur Chilingarov, au depus drapelul national pe fundul Oceanului Arctic. Misiunea a fost umbrita insa de relatarile potrivit carora televiziunea de stat rusa si-ar fi ilustrat reportajul privind revendicarea simbolica a Polului Nord cu imagini din filmul "Titanic". (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.