Spitalul Bagdasar Arseni din Bucuresti e cladire cu bulina rosie. La un eventual cutremur, cele zece etaje ale unitatii sanitare s-ar putea prabusi. Aproape un an au durat demersurile pentru inceperea lucrarilor de consolidare, care au demarat la 1 i
Spitalul Bagdasar Arseni din Bucuresti e cladire cu bulina rosie. La un eventual cutremur, cele zece etaje ale unitatii sanitare s-ar putea prabusi. Aproape un an au durat demersurile pentru inceperea lucrarilor de consolidare, care au demarat la 1 iulie a.c. Acestea nu pot fi finalizate fara mutarea pacientilor.  


Directorul spitalului, doctorul Anca Buliman, spune ca proiectul de consolidare si modernizare face parte dintr-un program al Bancii Mondiale de reabilitare a cladirilor cu risc seismic crescut. Costurile lucrarilor sunt de aproximativ 53 de miliarde de lei vechi. "Unica solutie tehnica propusa de proiectant si constructor, solutie care a fost agreata si de specialistii Bancii Mondiale, a fost insa ca lucrarile de consolidare sa se efectueze cu evacuarea pacientilor."


GATA SA IASA IN STRADA. Consiliul medical de la Spitalul Bagdasar a fost pe punctul de a cere conducerii abandonarea lucrarilor de consolidare. Evacuarea pacientilor insemna redistribuirea lor in alte spitale, iar personalul unitatii sanitare urma sa intre in somaj tehnic. "Aici se fac cele mai complicate operatii neurochirurgicale, cele mai grave tumori sunt trimise la noi. Nu-i posibil sa inchizi o asemenea unitate sanitara", declara prof. dr Vlad Ciurea, seful Sectiei de Neurochirurgie I de la Spitalul Bagdasar Arseni.


"E adevarat ca au existat multe nemultumiri. Asta pentru ca nu aveam o solutie pentru evacuarea spitalului. Personalul medical auxiliar a amenintat chiar ca va iesi in strada. Deja multi dintre profesorii angajati la noi isi cautau posturi in alte spitale din Bucuresti", recunoaste directorul Anca Buliman. "A trebuit sa gasim o cale de mijloc, pentru ca altfel riscam sa pierdem si finantarea de la Banca Mondiala", mai spune aceasta.


SOLUTIE DE CRIZA. Calea de mijloc se numeste spital modular de campanie. "Elaborarea tipologiei de spital are la baza o arhitectura de mare actualitate, care se poate preta la evolutii. Constructia modulara este flexibila la orice conditii de amplasament. Din punct de vedere urbanistic, dar si constructiv si organizatoric, se prefera cladiri cu regim mic de inaltime, acest lucru avand avantajul sigurantei sporite la seism si o protectie la incendii mai usor de realizat", sustin reprezentantii Ministerului Sanatatii. Conform Autoritatii de Sanatate Publica Bucuresti, "este vorba despre niste containere care se asambleaza ca un «lego» pe orizontala sau verticala, in functie de spatiul disponibil si de necesarul de cazare, si pot fi conectate la toate sursele de energie, apa, gaze si fluide medicale - obligatorii desfasurarii in conditii de siguranta a actului medical. Spitalul modular este o structura ce poate fi montata si demontata ori de cate ori este necesara in alte locatii aflate in situatii similare". In cazul Spitalului Bagdasar Arseni vor fi necesare doar spatii de cazare pentru pacienti, spitalul modular urmand sa fie atasat la cladirea Centrului de Excelenta in care exista infrastructura necesara activitatii unui spital de urgenta.


Trei ani, cat vor dura lucrarile de consolidare, pacientii vor fi cazati in spitalul modular. Directorul unitatii sanitare, dr Anca Buliman, spune ca este posibil ca activitatea sa fie restransa: "Cladirea va fi evacuata progresiv. Acum depinde de ceea ce se va obtine in urma licitatiei organizate de Ministerul Sanatatii. Noi vom cere o structura cu un numar cat mai mare de spatii de cazare". Cat despre cazurile grave, dr Buliman spune ca vor fi redirectionate spre alte unitati sanitare din Bucuresti.


Se asteapta licitatia pentru achizitionarea spitalului modular. La ora actuala, firma care se ocupa de lucrarile de consolidare a Spitalului Bagdasar lucreaza la subsolul cladirii. "In curand va ajunge la primele etaje si va fi nevoie sa incepem sa evacuam pacientii. Sper ca pana atunci sa avem constructia modulara instalata", declara dr Buliman.


ExperimentMinisterul Sanatatii vrea sa mai achizitioneze un spital modular, pe care il va amplasa la Iasi. Acesta va functiona doar in situatii de dezastre naturale sau de alt gen. "Spitalul va fi luat in primire de Autoritatea de Sanatate Publica. Va functiona la Iasi, experimental, iar daca se va dovedi util, asemenea constructii modulare vor fi achizitionate pentru fiecare judet. Unitatea experimentala este dotata cu servicii medico-chirurgicale performante si cu cadre foarte bine pregatite, antrenate sa actioneze in conditii speciale de dezastre, cum ar fi inundatii, cutremure, atacuri armate, nucleare si de alt tip. In timp util si in conditii speciale se vor putea efectua si interventii chirurgicale. Spitalul are o mobilitate extraordinara si va putea fi folosit in situatii extreme si de celelalte judete ale Moldovei, in perioada de experiment. In mod normal, se va afla in stand-by, pregatit permanent de interventii. Dar sigur il vom testa de cateva ori cu ocazia unor exercitii tactice", a declarat dr Mihnea Hurmuzache directorul ASP Iasi.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.