Dupa o interventie chirurgicala unica, disecata pe toate partile in presa, in Colegiul Medicilor, intr-o comisie a Ministerului Sanatatii, care inca nu s-a pronuntat, profesorul doctor Ionel Sinescu, seful Clinicii de Chirurgie Urologica si Transplan
Dupa o interventie chirurgicala unica, disecata pe toate partile in presa, in Colegiul Medicilor, intr-o comisie a Ministerului Sanatatii, care inca nu s-a pronuntat, profesorul doctor Ionel Sinescu, seful Clinicii de Chirurgie Urologica si Transplant Renal Fundeni, merge mai departe. Acum, principalul sau tel este infiintarea pe platforma Fundeni a Institutului de Boli Renale.


Jurnalul National: Lucrati de aproape sapte ani la un proiect numit Institutul de Boli Renale Fundeni. Care sunt principalele argumente in sustinerea acestui proiect?
Prof. dr Ionel Sinescu: Clinica de Chirurgie Urologica de la Fundeni este unul dintre cele mai mari centre din Europa, apreciata de Asociatia Europeana de Urologie ca un Centru de Excelenta. Acest centru atrage o patologie extrem de complexa, care ne obliga sa acoperim toate cele 12 subspecialitati ale urologiei, de la endourologie la urologia oncologica si reconstructiva pana la transplantul renal.    


Ati avut un model anume?
Am preluat modelul de la Clinic Cleveland Foundation (SUA), unul dintre cele mai prestigioase centre din lume. Am stat acolo sase luni si am preluat tot ce era performant in urologie. Eu si ceilalti 18 colegi, plus 25 de rezidenti efectuam peste 8.000 de operatii pe an intr-un bloc operator cu noua sali de operatie numai pentru urologie, o reanimare moderna, completa si complex echipata. Clinica mai cuprinde departamentul de transplant renal, autonom in sensul ca are personal medical specializat, 32 de paturi, unicat in tara, doi medici anestezisti-reanimatori, trei nefrologi, tot personalul medical fiind angrenat numai pentru ingrijirea pacientilor in insuficienta renala, care urmeaza a fi transplantati, si in perioada posttransplant. Mai avem o statie de dializa cu doua aparate, care sunt utilizate numai pentru centrul de transplant. Prin organizare si prin faptul ca toti cei 18 medici ai clinicii sunt specializati in strainatate pe diverse aspecte ale urologiei, prin cazuistica abordata si prin rezultate la fel de bune sau chiar mai bune decat media europeana, acesta este un centru in varful urologiei moderne. De aceea, comparatia cu Centrul american de la Cleveland nu este deloc fortata. Fac aceasta precizare pentru a sti unde ne aflam. Nu am reusit pana acum sa infiintez acest Institut de Boli Renale la Fundeni, dar sper sa reusesc. Pentru ca tot pe aceasta platforma se afla Institutul de Cardiologie, care se ocupa de patologia aparatului cardiovascular, medical, chirurgical si substitutiv.


Pro si contra Cine sustine acest proiect?
Guvernul. Este un proiect care are nevoie de aprobarea ministerelor Sanatatii si Invatamantului. Documentatia se afla la Ministerul Sanatatii din luna noiembrie 2006 si asteptam un raspuns. Din discutiile avute cu ministrul Nicolaescu mi-am dat seama ca a primit acest proiect ca pe un act de reforma medicala reala, adevarata.


Si cine se impotriveste acestui proiect?
Opozitia vine in special din Institutul Clinic Fundeni, de la unii medici. Centrul de Urologie este cel mai performant din spital. Or, daca acesta dispare din configuratia spitalului, sumele alocate de Casa de Asigurari vor fi mai mici. Pentru acest proiect noi avem nevoie doar de aprobarile respective, nu de fonduri suplimentare, nici de spatii noi.


Sa inteleg ca sunteti sustinatorul spargerii colosului numit Spitalul Fundeni?
In fapt, nu este o spargere, ci o reconfigurare pe criterii profesionale de reforma. In prezent, Spitalul Fundeni este un colos, greu de manageriat si heterogen ca performanta.


Dar mai exista un institut cu un profil asemanator la Cluj. E loc sub soare pentru ambele institute?
Da. Mai ales ca noi nu avem nici un fel de interferente cu patologia care se rezolva la Cluj. Iar fiecare pacient are dreptul sa mearga unde doreste.


Premiera: da sau nuDomnule profesor, in ziua de 4 august, la "Fundeni" impreuna cu un profesor italian ati efectuat trei interventii chirurgicale de anvergura: rezectii tumorale renale prin crioterapie. Unele ziare v-au acuzat ca ati pus la punct acest soc mediatic pentru a acoperi esecul inregistrat in cazul Patriarhului. Care este adevarul?
Acuzatia este absurda. Patriarhul a decedat la 30 iulie, ora 17:00. Isi poate inchipui cineva, daca judeca serios, ca in numai patru zile puteam eu sa gasesc trei pacienti care sa se preteze la operatie prin metoda respectiva, sa programez operatiile, sa aranjez cu profesorul Franco Lugnani, presedintele Societatii Internationale de Crioterapie, el sa ajunga in Romania si totul sa se termine cu bine? Va asigur ca nu era posibil. Adevarul este ca toate pregatirile au inceput cu doua luni inainte. Atunci a fost stabilita si data: 4 august 2007. Dovada ca si acuzatia ca eu urma sa plec in concediu la 1 august este o inventie. Cum sa-mi fi programat concediul la 1 august, cand la 4 august urma sa vina prof. Lugnani si sa operam impreuna!?


Vi s-a reprosat ca nu a fost o premiera nationala, metoda fiind aplicata deja la Cluj in urma cu sase luni, si nici o premiera in Capitala, pentru ca Euroclinic v-a luat-o inainte. Ce a fost in realitate?
Va rog sa retineti ca eu nu am pronuntat cuvantul premiera. Am dat chiar un comunicat in ziua de joi, 2 august, in care precizam ca  "in 4 august 2007, la Centrul de Chirurgie Urologica, Dializa si Transplant Renal Fundeni vor fi tratati prin crioterapie trei pacienti cu tumori renale ce se incadreaza in ghidurile EAU". La conferinta de presa, profesorul Franco Lugnani a spus ca operatiile respective au fost facute in premiera in aceasta parte a Europei. Iar presa l-a citat.
 

Dar profesorul Lugnani nu stia de operatiile facute la Cluj si in Bucuresti, la Euroclinic?
Stia. Dar noi, la Fundeni, am reusit sa rezecam tumorile fara sa sacrificam rinichii. Cat priveste Clujul, acolo au fost proceduri de crioterapie la prostata, nu la rinichi.


Ce este TUMT, la care se referea recent profesorul Mihai Lucan, seful Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal din Cluj-Napoca?
Este o metoda alternativa de tratament in adenomul de prostata, ce consta in incalzirea prostatei la 42-44 de grade Celsius, cu ajutorul unei sonde uretro-vezicale conectate la un aparat generator de caldura. Metoda este in stadiu experimental, nevalidata inca in urologia mondiala. De altfel, si rezultatele sunt controversate. Multi bolnavi care incearca "marea cu degetul" in cabinetul privat unde se aplica aceasta metoda sunt apoi nevoiti sa recurga la operatii standard. Cel putin zece dintre bolnavii care au apelat la aceasta metoda la Cluj au ajuns apoi pe masa de operatie la Fundeni. Aproximativ 96% din adenoamele de prostata, pe plan mondial, se trateaza prin rezectie endoscopica, iar restul - 4% - prin alte metode: operatie clasica, deschisa ori alte solutii terapeutice. Asadar, metoda TUMT are valoare predominant comerciala si aproape deloc sau chiar deloc valoare terapeutica in prezent.


Si, totusi, despre PatriarhIntr-un an, cate interventii de adenom de prostata efectuati la Fundeni?
Peste 600 pe an. Rezectia endoscopica a adenomului de prostata este o operatie ultrastandardizata. Adica nu prea ai o contributie personala deosebita. Doar atunci cand adenomul este peste 65-70 de grame si este asociat cu calculi de vezica urinara, cu diverticuli vezicali sau cu alte complicatii se face operatie deschisa. Dupa varsta de 80 de ani, peste 80% dintre barbati sufera de adenom de prostata, care, initial, presupune tratament medicamentos. Cand pacientul nu mai raspunde la tratament se impune solutia chirurgicala.


Domnule profesor, pare ca interventia chirurgicala la care a fost supus Patriarhul nu s-a terminat. Ea continua in presa, unde este disecata pe toate partile. Vreau sa stiu de ce un pacient de talia Patriarhului a fost operat in regim de urgenta?
Patriarhul avea diagnosticul de adenom de prostata stabilit inca din ianuarie 1990 la Spitalul Elias de profesorul doctor Mihai Bana, urolog. Patriarhul avea atunci 75 de ani. Inca de atunci putea fi operat. Dar pentru aceasta, in mod normal, trebuia sa aiba un urolog care sa evalueze in timp suferintele aparatului urinar, in special pe cele ale prostatei. In ultimele luni, in pofida tratamentului medicamentos prescris, suferinta Patriarhului devenise de nesuportat.


Domnule profesor, pentru a limpezi speculatiile unor ziaristi: cum l-ati operat pe Patriarh? Inca o data si raspicat: endoscopic; pe intelesul tuturor... "cu laser".


Ce presupune operatia cu laser?
In terminologia proprie acestei tari, prin laser pacientii inteleg rezectie endoscopica a adenomului de prostata, metoda care presupune introducerea prin uretra in vezica urinara a unui aparat numit rezectoscop care, prin intermediul unei anse electrice, rezeca fragment cu fragment portiunea adenomatoasa a prostatei. Fragmentele prostatice rezultate din rezectie sunt evacuate prin aspiratie din vezica urinara pe teaca rezectoscopului. Cu ajutorul ansei electrice se produce pentru hemostaza electrocoagularea vaselor care sangereaza. Operatia se termina dupa rezectia intregului tesut adenomatos, cu insertia unei sonde uretro-vezicale, cu balonetul umflat, ce comprima mecanic zona operata, ajutand complementar hemostaza. Pe scurt, pe sonda curge urina care vine de la cei doi rinichi. Operatia clasica presupune scoaterea adenomului de prostata de regula prin vezica urinara, impunand evident incizia peretelui abdominal si a peretelui vezical, dupa care sutura chirurgicala a acestora. Sonda se mentine de regula patru-sapte zile, in functie de biologia pacientului, dupa care scoaterea sondei permite reluarea urinarilor pe cale naturala, in conditii normale.


Ce invataminte ati dobandit dupa aceasta experienta unica din cariera dumneavoastra?
Unul singur: orice afectiune, inclusiv adenomul de prostata, trebuie diagnosticata si tratata corect si competent la momentul oportun. Medicul are obligatia morala si profesionala de a raspunde solicitarilor pe care le primeste in scop terapeutic. In acelasi timp, pentru fiecare pacient ("exista bolnavi si nu boli"), medicul decide metoda terapeutica adecvata rezolvarii afectiunii, in contextul celorlalte boli coexistente ale organismului. La solicitarea Prea Fericitului Patriarh mi-am asumat toata responsabilitatea profesionala, morala si legala pentru redresarea starii de sanatate, ce se impunea imperios, decizand, efectuand si urmarind toate etapele de diagnostic: indicatie terapeutica, tratament chirurgical si evolutie chirurgicala postoperatorie. Apreciez cu toata fermitatea, dupa ce am refacut mental toate aceste etape, ca toata conduita mea medicala a fost corecta, asa cum de altfel s-ar fi procedat in oricare alt centru urologic cu experienta.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.