PSD a decis sa puna capat concubinajului cu PNL si sa introduca actiunea de divort. Cum va arata partajul si cu cine se va alia PSD ramane o ecuatie cu mai multe necunoscute. Singurul lucru cert este ca responsabilitatea formarii unui nou guvern,
PSD a decis sa puna capat concubinajului cu PNL si sa introduca actiunea de divort. Cum va arata partajul si cu cine se va alia PSD ramane o ecuatie cu mai multe necunoscute. Singurul lucru cert este ca responsabilitatea formarii unui nou guvern, in cazul adoptarii motiunii de cenzura, i-a fost pasata presedintelui Traian Basescu.
Stransi ieri, la Bran, in hotelul lui Constantin Nita - "Crystal", in cadrul unei intalniri informale, liderii social-democrati au decis in unanimitate sa mearga pe varianta unei motiuni de cenzura, actiune care va fi definitivata pana pe 10 septembrie. Daca decizia ruperii de PNL a fost gandita la unison de toti liderii centrali ai partidului, dar in ceea ce priveste pasii urmatori lucrurile sunt incetosate. PSD n-are habar spre ce se va indrepta: o guvernare cu PNL, o guvernare cu PD, intrarea la guvernare cu sprijinul democratilor sau ramanerea in opozitie, in speranta unei cresteri spectaculoase in intentia de vot a electoratului.
Decizia rasturnarii Guvernului Tariceanu a fost luata formal ieri, hotararea fiind batuta in cuie inca de luni seara, la restaurantul hotelului lui Nita. In sedinta BPN de ieri, liderii PSD nu au facut decat sa dea glas unor nemultumiri expuse si cu o seara inainte legate de starea de ambiguitate data de relatia PNL- PSD si lipsa fondurilor in teritoriu. Prezenta unei firme de consultanta britanica - "Penn, Schoen and Berland Associates" - cu un sondaj de opinie imbucurator pentru PSD, i-a determinat pe social-democrati sa nu mai aiba nici o umbra de indoiala. Potrivit unor surse din PSD, firma in cauza care a lucrat inclusiv pentru laburisti, le-a spus liderilor PSD ca partidul ar putea obtine la europarlamentare 24%, in timp ce PD ar obtine 37%, iar PNL 10%. Barometrul de opinie la nivel national preconiza pentru alegerile generale un procent de 23% pentru PSD, 35% pentru PD si 10% pentru PNL.
Vistieria e goala
Liderii social-democrati i s-au plans ieri lui Mircea Geoana ca in teritoriu nemultumirile sunt tot mai mari si sunt cauzate de lipsa fondurilor pentru primarii pesedisti. Potrivit unor surse, un calcul al PSD arata ca social-democratii ar avea nevoie de opt milioane de euro numai pentru pregatirea euroalegerilor. Dupa asumarea deciziei de a rupe relatia cu PNL, pesedistii au inceput sa creioneze pasii urmatori, plecand de la premisa ca Traian Basescu este cel care trebuie sa rezolve criza actuala. Potrivit planului PSD, dupa introducerea motiunii de cenzura - cu sanse mari de reusita - Guvernul Tariceanu va pica, iar Basescu va fi pus in situatia de a desemna un prim-ministru in urma consultarilor cu partidele politice. "Basescu poate sa accepte decizia liderilor politici sau poate sa spuna ca nu este de acord cu premierul avansat si sa numeasca propria varianta de premier. Situatia este riscanta pentru ca presedintele nu stie daca PSD va accepta solutia Cotrocenilor si-i va trece propunerea prin Parlament. Basescu a generat criza, el trebuie sa o rezolve", au declarat surse din partid.
"Asa nu se mai poate, Viorele!"
Ruperea de Guvernul Tariceanu a fost batuta in cuie. Vicepresedintii si secretarul general i-au expus lui Geoana hotararea de a nu mai spirjini din umbra actualul Cabinet. Prezenta lui Viorel Hrebenciuc la Bran n-a mai avut darul de a rasturna situatia. Liderul deputatilor PSD a venit special la aceasta reuniune, amanandu-si cu o zi deplasarea la meciul pe care Steaua urma sa-l sustina in fata echipei BATE Borisov. Liderii de la centru si-au expus fara rezerve pozitia radicala in fata lui Hrebenciuc. "Asa nu se mai poate Viorele!", i-au replicat sec pesedistii combinatorului PSD, precizand ca nu vor sa mai sustina neconditionat Guvernul Tariceanu. Sesizand ca nimic nu mai poate schimba decizia luata de conducerea PSD, Hrebenciuc s-a pus pe glume cu ceilalti pesedisti pana la doua dimineata. La un moment dat, Geoana, a incercat sa sparga petrecerea, invitandu-i pe pesedisti la culcare pe motiv ca a doua zi urma sa aiba loc o sedinta grea.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.