Nu sunt din aceia care il considera pe domnul Traian Basescu politician, ci om politic, ceea ce e altceva... Aceasta pana cand presedintele s-a angajat in campania dusa impotriva UDMR de radicalii maghiari. Ce ii supara pe radicalii maghiari la UDMR?
Nu sunt din aceia care il considera pe domnul Traian Basescu politician, ci om politic, ceea ce e altceva... Aceasta pana cand presedintele s-a angajat in campania dusa impotriva UDMR de radicalii maghiari. Ce ii supara pe radicalii maghiari la UDMR? Ca nu sunt indeajuns de maghiarofili... Ce-l supara pe presedintele Basescu la UDMR? Faptul ca Uniunea este aliata cu liberalii lui Tariceanu si, deci, adversara a presedintelui. Ca urmare, presedintele se orienteaza pe linia radicalilor maghiari. Popularitatea acestora e redusa, insa. Rezultatul ar putea fi - in cazul existentei a doua partide etnice maghiare - ca ambele raman pe dinafara, fiecare intrunind sub cinci la suta din voturi. Ca urmare, radicalii maghiari se vor simti mai curand pedepsiti de soarta si nu recompensati de presedinte. Dimpotriva, presedintele se va putea lauda fata de ardelenii de etnie romana ca a manevrat atat de abil incat maghiarii si-au facut-o singuri, nemaiintrand in viitorul Parlament, ceea ce nici cei mai radicali din ardelenii de etnie romana nu doresc, probabil... Dar radicalii maghiari mai fac inca o greseala tactica, considerand ca au ceva de castigat daca pledeaza pentru un stat roman al regiunilor autonome - concept cu care romanii nu sunt inca obisnuiti.
Exista poate unele nemultumiri in Ardeal, din cauza centralismului excesiv practicat de guvernantii de la Bucuresti - el l-a contrariat chiar pe Iuliu Maniu, candva liderul Partidului National Roman din Ardeal. S-ar cadea, insa, din lac in put daca, cu sprijinul presedintelui Basescu, autonomismul maghiar din Ardeal ar lua proportii. Ar insemna sa se dea apa si la moara nationalistilor romani de ambele parti ale Carpatilor care, cu mare greutate, a fost zagazuit. Concluzia: din interes de partid, presedintele Basescu e pe punctul sa redeschida o "Cutie a Pandorei". Ceea ce nu este in interesul oamenilor cu scaun la cap.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.