Armax Gaz, Dafora, Condmag sau Prospectiuni sint citeva dintre firmele care au anuntat, la sase luni, profituri in crestere.

Companiile care furnizeaza echipamente si servicii pentru industria petroliera si cea a gazului sint pe val. Rezultatele la sase luni arata cresteri la unison ale profitului in procente spectaculoase, desi ca valoare acestea ramin la niveluri mici. Campioana absoluta este societatea Atlas Gip din Ploiesti, prestator de servicii de foraj si extractie pentru industria petroliera, care a inregistrat un profit net de 5,53 milioane de lei, de peste 300 de ori mai mare fata de nivelul anului trecut cind realizase 16.000 de lei. La fel, Armax Gaz Medias, producator de echipamente pentru industria gazelor naturale si a petrolului, si-a majorat rezultatul brut de aproape 10 ori fata de anul trecut. Condmag Brasov, specializata in constructia conductelor magistrale de gaze, petrol, titei, apa, a realizat un profit net de 1,91 milioane de lei, de sase ori mai mare fata de anul trecut in conditiile stagnarii cifrei de afaceri.

Prospectiuni SA Bucuresti, cea mai importanta societate de explorare din Romania, si-a majorat profitul net cu 71% in primul semestru, comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Si managementul Dafora Medias, companie specializata in lucrari de foraj si constructii, anunta in urma cu trei luni ca asteapta un profit mai mare cu 40% in 2007 dupa ce la inceputul acestui an preconizau pierderi. Dafora a obtinut un profit peste asteptari, de 4,2 milioane de lei, in crestere cu 73%.

Presedintele Patronatului Roman al Gazelor si totodata managerul Armax Gaz, Mircea Vescan, ne-a spus ca nu trebuie sa mire pe nimeni rezultatele acestor companii, deoarece trebuie privita situatia actuala a sectorului energetic.

„Investitiile in domeniul energetic au batut pasul pe loc timp de 17 ani. A trebuit sa ne integram in UE pentru ca sa se bage bani in acest sector-cheie al economiei si sa incepem sa mai luam lucrari. Principalii clienti ai nostri sint companiile petroliere si de gaze, dar si statul a inceput sa mai investeasca", a afirmat Vescan. Potrivit acestuia, afacerile companiilor producatoare si prestatoare de echipamente si servicii vor continua sa creasca „in ritm sustinut" timp de 10-15 ani, intrucit industria de profil este inca departe de potential lucrind la doar 30-40% din capacitate.

In acest moment, principala piata este cea interna, dar oportunitatile sint mai mari in afara tarii, in special in tarile foste CAER, foste sovietice si in Orientul Mijlociu. Managerul Armax considera ca societatile romanesti beneficiaza de o sansa imensa de a prinde contracte grase in zona dupa anuntatele oleoducte si gazoducte care vor traversa regiunea sud-estica a Europei. Motivul invocat de Vescan: „Avem multa experienta in domeniul gazelor si sintem foarte competitivi ca pret". O noua posibilitate de a cistiga se va deschide o data cu privatizarea complexurilor energetice, deoarece noii proprietari vor trebui sa faca lucrari foarte mari. De altfel, managerul Armax Gaz afirma ca se va duce cu firma sa „oriunde se fac privatizari". Momentan, principalii clienti pentru industria de profil sint societatile Distrigaz, Romgaz si Petrom.