INTERVIU - Ambasadorul Marii Britanii, despre relatia tarii sale cu Romania Lupta impotriva terorismului, relatii bilaterale, reforma din justitie si investitiile britanicilor in Romania au fost printre temele discutiei Jurnalului National cu Ex
INTERVIU - Ambasadorul Marii Britanii, despre relatia tarii sale cu Romania Lupta impotriva terorismului, relatii bilaterale, reforma din justitie si investitiile britanicilor in Romania au fost printre temele discutiei Jurnalului National cu Excelenta sa, Robin Barnett, ambasadorul britanic la Bucuresti.
Intrebat despre perspectiva sa asupra amenintarilor teroriste care apar sub forma "surprizelor" de proportii, ambasadorul britanic, Robin Barnett, ne-a declarat: "Terorismul nu este neaparat un fenomen national, cat mai degraba unul international. Ceea ce a reiesit destul de clar de la tragicul episod 9/11 este ca organizatiile internationale au raspuns pozitiv referitor la aceasta agenda. In UE, pe domeniul Justitie - Afaceri Interne, s-a facilitat cooperarea si schimbul de informatii, procedurile obisnuite au fost simplificate, reducand barierele birocratice, care sunt extrem de benefice pentru teroristi".   PRIETENI. Vorbind despre relatiile bilaterale dintre Marea Britanie si tara noastra, ambasadorul Barnett a spus: "Cred ca ne putem astepta la o continuare a extrem de pozitivului parteneriat strategic pe care Regatul Unit il are cu Romania, in timpul mandatului premierului Brown". Dar legat de agenda UE, Marea Britanie si Romania au vederi similare si coopereaza pe un mare numar de domenii, de la reformele economice pana la afaceri interne, mediu, protectia consumatorului, agricultura, dupa cum ne-a declarat ambasadorul britanic la Bucuresti. "Noi ne dezvoltam acum o relatie pe baza de parteneriat cu Romania, in interiorul Uniunii Europene. Romania este un partener egal in UE."   REFORMELE. Despre problemele legate de coruptie si reforma in justitie, Robin Barnett a apreciat ca Marea Britanie face mai mult decat sa sprijine doar la nivel verbal masurile de reforma. "Regatul Unit are un parteneriat foarte strans cu Ministerul Justitiei si Ministerul Afacerilor Interne, pentru a ajuta si a sprijini eforturile Guvernului roman, prin interventii cu un scop bine definit si prin proiecte finantate de Marea Britanie si de UE." Un astfel de proiect, detaliaza ambasadorul Barnett, este introducerea persoanelor care se vor ocupa de o mai eficienta gestionare a instantelor, deoarece toata lumea se plange ca procesele iau prea mult timp. "Ideea din spatele «managerilor de instante» este sa ia din povara administrativa de pe umerii judecatorilor, pentru a le permite sa se concentreze asupra cazurilor si sub nici o forma sa nu dauneze independentei magistratilor." Cu privire la investitii si comert, emisarul Reginei la Bucuresti se arata foarte optimist, apreciind ca investitiile britanice in Romania totalizeaza aproximativ 3,5 miliarde de euro, iar expertiza britanica din agricultura va avea un efect benefic pe termen lung pentru agricultura romaneasca.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.