Mircea Geoana este vazut de colegii din partid sef la Palatul Victoria, daca PSD intra la guvernare. Un plan asemanator a existat si acum cateva luni, dar a esuat cu brio. Inainte de alegerile din 2004, Geoana era propus premier in tandem cu Adrian N
Mircea Geoana este vazut de colegii din partid sef la Palatul Victoria, daca PSD intra la guvernare. Un plan asemanator a existat si acum cateva luni, dar a esuat cu brio. Inainte de alegerile din 2004, Geoana era propus premier in tandem cu Adrian Nastase.


Pesedistii isi fac planuri pentru ceea ce vor face in cazul in care motiunea de cenzura va trece, desi nu stiu inca pe ce voturi se vor baza pentru adoptarea acesteia. Pana acum, nici un partid nu s-a pronuntat ferm daca va sustine demersul PSD, existand doar decizia mai veche a democratilor ca vor vota orice motiune de cenzura care va conduce la caderea Cabinetului Tariceanu. Social-democratii nu se impiedica insa in astfel de detalii si brodeaza deja formule privind viitoarea guvernare, una dintre acestea fiind formarea guvernului de catre PSD. Vicepresedintele partidului, Liviu Dragnea, pune insa conditii pentru aceasta varianta. El sustine ca, daca PSD va fi invitat sa formeze guvernul, primul ministru va fi Mircea Geoana, intrucat el "este presedintele partidului si este firesc sa se intample acest lucru". "PSD intra la guvernare numai daca Mircea Geoana este prim-ministru. Asta este o conditie de la care nu abdicam", a avertizat ieri Dragnea intr-o declaratie acordata Mediafax.


POVESTE VECHE. Solutia Geoana-premier nu este sustinuta insa prima data in PSD. Acest lucru s-a mai intamplat in 2004, inainte de alegerile generale, cand fostul ministru de Externe, invins in alegerile pentru Primaria Capitalei, a fost propus pentru postul de prim-ministru in tandem cu Adrian Nastase, candidatul partidului la Presedintie. A doua oara a fost in urma cu cateva luni, PSD avansand atunci ideea unui guvern PSD cu Mircea Geoana premier, la planurile presedintelui Traian Basescu de a da jos Cabinetul Tariceanu. Dupa referendumul din mai, cand seful statului a demarat consultari cu partidele pentru formarea unei noi majoritati parlamentare, PSD a pledat in mod clar pentru intoarcerea la momentul alegerilor generale din 2004, castigate de social-democrati. Mircea Geoana nu excludea la acel moment optiunea intrarii PSD la guvernare, iar intr-un interviu sustinea ca pentru depasirea crizei politice este nevoie de un guvern nou, chiar cu el insusi premier. La runda oficiala de discutii de la Cotroceni, de la care a absentat insa Geoana, reprezentantii PSD i-au spus direct presedintelui ca ar trebui sa tina cont de votul majoritar acordat in 2004 pentru un program de guvernare de stanga, propus de PSD, dar Basescu le-a raspuns ca nu este de acord cu aceasta varianta si ca nu aceasta ar fi solutia pentru depasirea crizei.


PC mai asteaptaPresedintele conservatorilor, Dan Voiculescu, a evitat ieri sa se pronunte daca PC va sustine sau nu motiunea de cenzura a PSD, considerand ca este imatur sa faca o asemenea apreciere, urmand ca o decizie pe aceasta tema sa fie luata in cadrul Biroului Politic al partidului. El a aratat insa ca, daca Guvernul Tariceanu va cadea in urma motiunii de cenzura, conservatorii vor accepta sa colaboreze doar cu partidele care vor sustine cele trei mari proiecte initiate de conservatori, respectiv reducerea TVA la produsele alimentare de baza, constituirea fondului de solidaritate sociala pentru pensionarii cu venituri reduse si neimpozitarea profitului reinvestit. "Saptamana viitoare am sa-i cer directorului SRI sa ne prezinte un raport deoarece sectiile judetene ale acestei institutii din Harghita si Covasna sprijina actiunile formatiunii radicale UCM si urmareste distrugerea UDMR. De altfel, toate acestea se fac cu acceptul presedintelui Traian Basescu. De fapt, Basescu tot timpul a incercat sa distruga partidele. Asta este stilul lui", a mai spus Dan Voiculescu. El a anuntat totodata ca "parlamentarii PC vor depune un proiect de lege in care se va specifica faptul ca predarea limbii romane va fi obligatorie din clasa I, in zonele locuite indeosebi de etnici maghiari, iar limba maghiara sa fie considerata a doua limba, ca si optionala".
Vasile Dale

Liberalii nu vor sa plece prin jocuri de culise"Daca va initia o motiune de cenzura impotriva actualului guvern, PSD ar trebui sa-si asume responsabilitatea si pentru ce trebuie pus in loc. Ori, lucrul acesta eu nu-l vad posibil la ora actuala. PSD nu are ce sa puna in loc si, din pacate, nimeni nu are ce sa puna in loc", a declarat ieri vicepresedintele PNL, Teodor Melescanu, citat de Rompres. El a mai spus ca initierea unei motiuni de cenzura reprezinta o procedura constitutionala si ca "singurul orgoliu al liberalilor este acela ca, daca un guvern pleaca, acest lucru sa se faca pe baza unor dezbateri parlamentare si a unei decizii, nu prin manevre de culise". "Din punctul nostru de vedere, Romania are nevoie de stabilitate si de un pic de rabdare. Anul viitor sunt alegeri, lumea va decide cine trebuie sa guverneze tara si nu vad de ce aceasta graba", a afirmat Melescanu. La randul sau vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat, potrivit Rompres, ca nu are nici o emotie fata de anuntata motiune de cenzura a PSD impotriva Guvernului. "Cam greu de crezut ca va trece o motiune de cenzura acum, dar, si daca se va intampla asa, noi, ca partid, avem numai de castigat daca vom fi scosi de la guvernare de social-democrati cu un an inainte de alegerile parlamentare. Caci ramanem doar cu beneficiile realizarilor: majorarea pensiilor, aderarea tarii la Uniunea Europeana, mentinerea stabilitatii si cresterea economica. In rest, sa vedem ce-o sa ofere tarii o guvernare democrata sau social-democrata in rastimpul care a mai ramas si pe urma o sa tragem linie la alegeri si sa vedem ce concluzie o sa traga si electoratul", a mai spus Orban.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.