Moneda nationala pierde tot mai mult teren in fata euro. In doar cinci sedinte valutare, moneda unica europeana a castigat peste cinci bani. Investitorii isi marcheaza profiturile pentru a reveni pe pietele americane.


Aprecierile spe
Moneda nationala pierde tot mai mult teren in fata euro. In doar cinci sedinte valutare, moneda unica europeana a castigat peste cinci bani. Investitorii isi marcheaza profiturile pentru a reveni pe pietele americane.


Aprecierile spectaculoase si rapide ale leului, inregistrate in ultimele luni, s-au oprit influentate de evolutia pietelor internationale. In ultimele cinci sedinte valutare, euro a crescut de la 3,17 lei la 3,22 de lei.  Cursul de referinta publicat ieri de BNR a urcat cu trei bani fata de ziua precedenta, la 3,2260 lei/euro, nivel reprezentand maximul ultimelor doua luni al euro in raport cu leul. Deprecierea leului a inceput din primele minute ale sedintei, iar cotatia maxima la care s-au efectuat operatiuni a fost de 3,2325 lei/euro.


EXPLICATII. "Corectia de pe piata interna a corespuns cu ceea ce s-a intamplat in toata regiunea si era de asteptat, in conditiile scaderii inregistrate aseara si in aceasta dimineata de bursele din America si Asia. Iesirile sunt semnificative si s-ar putea intensifica, pentru ca se mai asteapta inca vesti proaste de pe urma crizei creditelor sub standard de pe piata ipotecara americana", a declarat dealerul unei banci, citat de Mediafax. In ultimele zile, majoritatea bancilor si-au prelungit programul de tranzactionare peste ora regulata de inchidere 16:30, intrucat aceasta coincide cu momentul deschiderii pietelor americane. "Toata lumea sta in piata cel putin pana la ora 17:00, pentru ca s-au observat miscari semnificative dupa primele semne privind evolutiile pietelor americane", a afirmat un alt dealer.


PROFITURI. Corectiile suferite de moneda nationala sunt o pierdere colaterala cauzata de criza mondiala. "Nu vor fi riscuri majore pentru Romania, ci doar colaterale. Daca vor fi probleme mari la nivel global, investitorii vor incepe sa-si acopere din pierderi retragand banii din tarile emergente", considera Florin Citu, analist ING Romania. El considera ca retragerea banilor va influenta economia romaneasca doar in masura in care investitorii isi vor pierde interesul si nu vor reveni pe aceasta piata.


Desi a pierdut 3% in ultimele trei saptamani, leul se mentine inca pe castig fata de euro raportat la nivelul de la inceputul anului. Astfel, dupa sapte luni si jumatate, moneda nationala inregistreaza o apreciere cu 4,6% fata de euro si cu 6,9% in raport cu dolarul. Varful de apreciere a fost consemnat la 2 iulie, atunci cand rata de referinta a coborat la 3,1112, minimul istoric din ultimii doi ani si jumatate. La acea data, moneda nationala avea un castig de 8% fata de euro comparativ cu inceputul anului.


Criza americanaProblemele au pornit de la falimentul American Home Mortgage, cotata dupa marime a zecea banca din SUA. Banca era specializata in acordarea de imprumuturi pentru cumpararea de locuinte, iar falimentul a survenit dupa ce mai multi clienti nu si-au putut plati datoriile. Celelalte banci americane au marit imediat dobanzile pentru limitarea pierderilor. Tensiunile s-au suprapus insa pe o lipsa de lichiditati si a fost nevoie de interventia bancilor centrale din toata lumea. Acestea au suplimentat lichiditatile din sistemul financiar cu mai multe sute de miliarde de dolari incepand de saptamana trecuta, pentru a tempera panica provocata de epuizarea posibilitatilor de creditare. Bursele europene din SUA si Asia au scazut, iar investitorii s-au orientat catre obligatiuni, active cu un grad de risc scazut.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.