Un PDA, in acceptiunea IDC, este o agenda electronica fara functii de telefonie (cu toate ca poate avea acces la retea prin Bluetooth sau Wi-Fi), care foloseste sisteme de operare avansate precum Windows Mobile, Palm OS sau Linux.
Compania Dell a decis de curand sa abandoneze acest segment de piata, renuntand la productia aparatului Axim. De asemenea, compania Palm se confrunta cu o presiune crescanda pentru a putea ramane pe piata, potrivit analistului IDC, Ramon Llamas.
Palm este cel mai mare producator de PDA-uri, cu o cota de piata de 44,1%, urmat de HP cu 32,5%, Mio Technology cu 13,6% si Fujitsu-Siemens cu 3 %. Compania Dell ocupa locul patru, cu o cota de 3% din piata, dar cota aceasta se va apropia rapid de zero, pe masura ce se vor epuiza stocurile ultimelor aparate aflate in vanzare.
Dell a confirmat ca cererea scazuta a fost motivul pentru care a abandonat gama de produse Axim, dupa patru ani de prezenta pe piata PDA-urilor. Dell continua sa vanda, pe site-ul companiei, PDA-uri produse de alte companii, precum AsusTek, Socket Mobile si Pharos.
Compania Palm se afla si ea in dificultate, implementand in prezent un plan de redresare care se axeaza pe productia de telefoane multifunctionale (smartphones) la preturi mari. Palm nu a mai lansat un model nou PDA de peste doi ani, iar prezenta sa pe piata PDA-urilor se datoreaza modelelor Z22 si TX.
Pe masura ce Dell si Palm se retrag de pe piata, ceilalti concurenti incearca sa atraga atentia consumatorilor cu functii noi precum servicii de navigare prin satelit (GPS), playere multimedia si optiuni de conectivitate radio, potrivit analistului IDC.