Evolutia din ultimele zile ale raportului euro/leu arara ca pragul de 3,2 este unul foarte solid pentru cursul de schimb, chiar daca pe piete cotatiile au depasit nivelul 3,21 lei. Ieri, piata valutara s-a deschis la 3,1920 - 3,1940 lei, in usoara cr
Evolutia din ultimele zile ale raportului euro/leu arara ca pragul de 3,2 este unul foarte solid pentru cursul de schimb, chiar daca pe piete cotatiile au depasit nivelul 3,21 lei. Ieri, piata valutara s-a deschis la 3,1920 - 3,1940 lei, in usoara crestere fata de luni seara. In prima parte a sedintei cotatiile au fost stabile, pe o piata calma, pentru ca apoi presiunea pe vanzarea de lei sa revina, euro atingand un maxim al tranzactiilor de 3,2055 lei. In aceste conditii, cursul mediu a fost anuntat la 3,1967 lei, fata de 3,1944 lei, acum doua zile. Ca si in celelalte zile, leul a urmat parcursul celorlalte monede emergente, care sunt influentate de criza financiara declansata pe marile piete financiare, de retragerile investitorilor din fondurile de hedging, acestea fiind obligate sa isi lichideze pozitiile pe activele mai riscante. Pe piata monetara, dobanzile interbancare overnight si one week s-au mentinut la valori de 6 - 7%, aproape de dobanda de politica monetara a bancii centrale. Dealerii asteapta acum licitatia de titluri de stat, care va avea loc joi, scadenta fiind la zece ani, iar suma anuntata de Trezorerie de 100 milioane lei. Cursul mediu al dolarului a continuat sa creasca, aceasta fiind a zecea sedinta consecutiva, de la 2,3405 la 2,3541 lei, pe fondul aprecierii lui fata de euro pe pietele internationale. Paritatea euro/dolar a coborat ieri de la 1,3624 dolari, pe pietele asiatice, la 1,3564 dolari, pe cele europene, valoare care a mai fost atinsa pe 2 iulie, aceasta evolutie fiind marcata de aversiunea fata de risc a investitorilor. Moneda americana, in mod implicit titlurile de Tezaur SUA, continua sa fie vazute ca un "refugiu" in fata crizei actuale, care a obligat Banca centrala Europeana sa imprumute bancile din euro-zona cu circa 200 miliarde euro in precendentele trei sedinte.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.