Seful statului a pornit ieri un atac sever la adresa UDMR, acuzand formatiunea condusa de Marko Bela de "comportament feudal". Aceasta constatare a fost facuta de Traian Basescu in urma vizitei de opt zile pe care a facut-o "in calitate de sef al
Seful statului a pornit ieri un atac sever la adresa UDMR, acuzand formatiunea condusa de Marko Bela de "comportament feudal". Aceasta constatare a fost facuta de Traian Basescu in urma vizitei de opt zile pe care a facut-o "in calitate de sef al statului in Harghita si Covasna. Presedintele a tinut sa sublinieze ca semnificativ este faptul ca romanii si maghiarii traiesc foarte bine impreuna in cele doua judete, "ideile politice separatiste fiind numai in capul politicienilor si al extremistilor, fie ca sunt romani, fie ca sunt maghiari", iar ceea ce ii afecteaza, in mod egal, este saracia.
"UDMR are un comportament feudal in administratie. Nimic ce nu este UDMR nu are drept de supravietuire, nici politic, nici ca salariat", a afirmat Traian Basescu. Seful statului a afirmat ca "ultima moda" la angajarea in administratia publica este obligativitatea cunoasterii limbii maghiare. "Inteleg si aprob necesitatea ca cei care sunt in contact cu publicul sa cunoasca maghiara. Dar cei care nu lucreaza direct cu publicul, in administratia controlata de UDMR sunt discriminati", a spus Basescu. El a subliniat ca, la fel cum este corect ca maghiarii sa reclame procentul de nevorbitori de maghiara din Politie, ar fi corect ca aceia care nu vorbesc maghiara, dar doresc sa se angajeze in administratie, in posturi care nu implica o relatie directa cu publicul, sa o poata face. Mai mult, "copiii maghiari invata limba engleza cantand si limba romana plangand", a aratat Basescu, relatand ceea ce i-au spus profesorii in cursul vizitei. Presedintele a adaugat ca a vorbit cu foarte multi locuitori ai celor doua judete si a constatat ca acestia, cand se refera la liderii maghiari, le pun acestora etichete cum ar fi "corupti", "baroni nedemocrati". Basescu a adaugat ca localnicii din cele doua judete le lipesc reprezentantilor PSD eticheta "fostii comunisti".
Dezavantajul primarului extremist
Presedintele a atras atentia ca orasul Cluj nu a beneficiat de investitii cata vreme a avut "primar extremist" si ca politicienii extremisti din Harghita si Covasna ar trebui sa tina cont de acest exemplu.
Potrivit lui Basescu, ideea unui pericol etnic sau necesitatea desprinderii Harghitei si Covasnei sunt idei sustinute de politicieni extremisti, din cauza carora investitorii ocolesc cele doua judete. "Voi mai reveni in Covasna, nu pentru ca am ceva de facut, dar vreau ca secuii sa inteleaga ca nu raman doar la mana politicienilor, ci ca statul are politici in ceea ce-i priveste", a spus Basescu.
Inclestarea UDMR-UCM
"In fapt, niciodata maghiarii nu vor participa la alegeri legislative decat pe liste comune, indiferent cate formatiuni politice ar fi. Este un lucru elementar faptul ca pragul de 5% ii obliga sa fie pe liste comune la alegerile parlamentare. Oricat s-ar certa UDMR cu UCM sau cu alte formatiuni va garantez ca vor fi pe liste comune la alegerile legislative, si asa este normal. Orice om care stie sa numere de la unu pana la cinci stie ca formatiunile maghiare intra in Parlament numai daca vor fi pe liste comune", a sustinut seful statului. El a explicat: "Problema formatiunilor maghiare este impartirea puterii pe plan local, si nicidecum prezenta la alegerile parlamentare. UCM si UDMR sunt intr-o teribila inclestare pentru obtinerea dominatiei pe plan local. Interesele celor doua formatiuni sau mai multe, cate Dumnezeu or fi, nu sunt legate de legislative. Interesele lor sunt legate de alegerile locale".
Marko: Mesaj impotriva Uniunii
In replica, liderul UDMR Marko Bela a afirmat ca, prin pozitia exprimata fata de Uniune, seful statului a dovedit ca se afla "de cealalta parte a baricadei", informeaza Mediafax. Marko a precizat ca prefera sa nu raspunda cu un contraatac si ca ii pare rau ca Basescu foloseste experienta din cele doua judete pentru a aduce acuzatii UDMR.
El a apreciat spus ca, din pacate, Basescu a incercat sa politizeze aceasta experienta pentru a formula un mesaj impotriva UDMR. (A.H.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.