Expertii in contraterorism pun la cale tehnologii avansate pentru a repera teroristii in multime inainte ca acestia sa actioneze.Laserele, camerele de luat vederi si
microfoanele vor fi ochi si urechi
la tot ce misca in aglomeratii In putin timp, cei care trec prin aeroporturile americane au sanse sa fie scanati din cap pina in picioare, fara ca macar sa-si dea seama de acest lucru. Pe un aeroport precum JFK din New York, in timp ce astepti la o coada pentru verificarea pasapoartelor, o armata de lasere, camere de luat vederi, detectoare ale miscarii oculare sau microfoane se pun in miscare pentru a intocmi un raport cit mai amanuntit cu putinta despre persoana ta. Oamenii de stiinta si inginerii americani au primit sarcina sa inventeze modalitati cit mai eficiente de analiza de la distanta a comportamentului si a fizionomiei umane, in speranta de a obtine informatii precise despre starea de spirit sau despre viitoarele intentii ale tuturor celor supusi monitorizarii.

Reuniti in jurul proiectului „Hostile Intent", specialistii urmeaza sa conceapa sisteme care sa detecteze orice urma semnificativa de ostilitate si impostura, traduse prin batai accelerate ale inimii, transpiratie sau simple modificari ale expresiei faciale. Proiectul a fost lansat de catre ministerul apararii american, care va fi asistat de catre companii de securitate si de o serie de laboratoare guvernamentale. Daca orarul va fi respectat cu strictete, primele sisteme de detectare vor fi amplasate deja in 2012, pentru a fi testate in citeva aeroporturi, frontiere si porturi, relateaza publicatia „The Guardian", care citeaza „New Scientist".

Proiectul spera sa propuna un sistem deja utilizat de catre departamentul american de securitate a transporturilor. Acesta monitorizeaza grimasele facute fara intentie, denumite si „microexpresii", care pot constitui bune indicii atunci cind o persoana minte sau incearca sa ascunda o anumita informatie.

Studiile efectuate de Paul Ekman, psiholog in cadrul Universitatii din California, au aratat ca expresiile involuntare pot trada intentiile reale ale unei persoane. Daca scrisnesti din dinti, iti incrunti sprincenele sau strimbi din nas, dar maschezi de indata totul cu un zimbet, tocmai ai demonstrat o microexpresie de dezgust, a conchis americanul.Primele sisteme de monitorizare vor fi testate
in 2012 in aeroporturile americane Cu toate acestea, unul dintre cele mai importante obstacole este dezvoltarea unei tehnologii care sa ia decizii corecte intr-un timp cit mai scurt. „La ora actuala, dispozitivele de scanare au la dispozitie mai putin de un minut pentru a examina documentele unei persoane si pentru a stabili daca aceasta reprezinta un pericol", afirma Larry Orluskie, specialist in cadrul ministerului apararii american. Proiectul ar urma sa dezvolte un detector de minciuni, care poate fi actionat de la distanta, un avantaj care ar evita dinamica multimilor si care ar putea fi folosit fara ca persoanele supravegheate sa-si dea seama. Acuratetea viitorului sistem de scanare ii face la fel de sceptici pe specialisti. Paul Ekman este de parere ca un terorist e capabil sa deruteze aparatura prin expresii care pot merge de la frica de a nu fi prins pina la cea legata de posibilitatea de a muri. Expert in contraterorism la Universitatea St. Andrews, Anthony Richards este si el de parere ca noua tehnologie se va impune cu dificultate. „Ar putea fi o gramada de motive care ii pot face pe oameni sa se comporte intr-un anumit fel, iar asta fara sa aiba o legatura cu terorismul. Trebuie mai degraba sa reducem cauzele pentru care acesti oameni ajung sa comita acte de terorism. Nu trebuie sa acceptam pur si simplu ca terorismul va ramine la acest nivel sau ca va creste in urmatorii zeci de ani si sa punem la bataie toate tehnologiile posibile", spune Richards.

Peter McOwan, specialist in computere in cadrul Universitatii din Londra, este si mai vehement in a refuza succesul proiectului: „E luat din «Minority Report». S-au uitat la prea multe filme cu Tom Cruise".

Panica in 3D Acum doua luni, profesorul Paul Torrens, de la Universitatea din Arizona, facea cunoscut un simulator 3D care pornind de la sabloane ale conduitelor umane le foloseste pentru a studia comportamentul unei multimi in caz de urgenta sau in alte situatii. Modelul informatic cu pricina stocheaza in memorie profilurile unor indivizi, diferentiati pe criterii de virsta, sex, inaltime si sanatate. Totodata, inglobeaza si sentimente caracteristice multimii, precum panica, dar si trasaturile mediului inconjurator, produsul final al unei simulari fiind clipuri video supuse studiului. Noua tehnologie s-a anuntat a fi utila in urbanism, de exemplu pentru proiectarea mai eficienta a spatiului destinat pietonilor, in cazul unor epidemii sau pentru buna gestionare a situatiilor de panica generalizata.

Un flux continuu de stiri despre lupta antiterorism, pe www.cotidianul.ro/select