Inspectoratele scolare solicita peste 700 de milioane de lei pentru constructia de noi scoli in locul celor retrocedate.

15% din scolile din Capitala sint in litigiu,
printre care si cladirea istorica a Scolii Centrale Pina in 2006 au fost revendicate aproximativ 4.000 de unitati de invatamint, dintre cele 23.000 existente in tara, asa cum arata datele Ministerului de Interne. Anul acesta, Ministerul Educatiei a centralizat inca aproape 850 de unitati care sint in curs de retrocedare, din care cele mai multe sint gradinite, urmate de scoli generale si licee. In Capitala, 70 de unitati de invatamint, dintre cele 480 existente, sint retrocedate sau in curs de retrocedare. Cele mai multe sint in sectoarele 1 si 3, iar majoritatea sint scoli generale si gradinite. Inspectoratele au solicitat in total peste 700 de milioane de lei pe care sa-i investeasca in 387 de cladiri noi. Judetele in care inspectoratele scolare doresc cei mai multi bani sint Muresul, Aradul, Clujul si Brasovul. De exemplu, in judetul Mures, sefii scolilor vor sa ridice 44 de unitati care ar valora peste 87 de milioane de lei. In schimb, cei din Brasov cer putin peste 70 de milioane de lei tot pentru 44 de imobile. Aceeasi suma este solicitata si de inspectoratul judetului Cluj, insa pentru 25 de cladiri, dintre care 15 gradinite.

Patru licee sibiene ar putea fi evacuate dupa 2008, lasind in strada aproape 4.000 de elevi. Primele doua licee retrocedate, Colegiul Pedagogic "Andrei Saguna" si Colegiul Agricol "D.P. Barcianu", nu mai apartin din 2003 Primariei Sibiu. Pe linga acestea, in Sibiu mai sint peste 80 de unitati care urmeaza a fi restituite proprietarilor, iar Inspectoratul Scolar a solicitat 18 milioane de lei pentru a construi zece unitati noi.

Si in judetul Olt, doua unitati de invatamint din localitatile Corabia si Slatina trebuie sa-si mute elevii. Primariile platesc o chirie modica lunara, pentru ca elevii sa poata invata in continuare in imobilele retrocedate, cuprinsa intre 0,1 si 1,5 lei pe metru patrat. Dar dupa ce au trecut cinci ani de la retrocedarea imobilului, legea ii permite noului proprietar sa mareasca valoarea chiriei sau sa ceara eliberarea imobilului.

Serviciul de Patrimoniu si Investitii din cadrul Ministerului Educatiei a centralizat si situatia imobilelor ce pot fi achizitionate de la proprietari. In 16 judete, reprezentantii inspectoratelor au propus sa fie cumparate 61 de cladiri in care de ani buni se desfasoara activitatea scolara. Acestea au fost evaluate la aproape 164 de milioane de lei. De exemplu, in Botosani, seful inspectoratului propune ca o gradinita revendicata sa fie cumparata de la proprietar cu 70 de mii de lei, iar in Bistrita-Nasaud, o scoala cu clasele I-VIII, cu 900 de mii de lei.

In ultimele luni ale acestui an, Ministerul Educatiei a primit peste 750 de milioane de lei pentru finantarea infrastructurii din invatamintul preuniversitar. Acesti bani vor fi folositi pentru lucrarile de reabilitare si reparatii si construirea unor unitati noi de invatamint. Reprezentantii ministerului au precizat ca beneficiarele acestei alocari bugetare sint 2.344 de unitati de invatamint preuniversitar de toate nivelurile (gradinite, scoli cu clasele I-VIII, licee) din intreaga tara.

Situatia unitatilor de invatamint scoli solicitate a fi retrocedate: 449 scoli retrocedate in care se mai desfasoara inca activitate de invatamint: 273 scoli in care nu se mai desfasoara activitatea: 108 numarul gradinitelor noi care se solicita a fi construite: 173 in valoare de 158 de milioane de lei numarul scolilor noi care se solicita a fi construite: 111 in valoare de 160 de milioane de lei numarul liceelor noi care se solicita a fi construite: 74 in valoare de 336 de milioane de lei Detalii despre cea de-a doua sesiune a bacalaureatului, pe www.cotidianul.ro/select