Productia de porumb din acest an va fi de patru ori mai mica decit cea de anul trecut. Pentru a solutiona problema, autoritatile vor sa dubleze suprafata cultivata.Productia de porumb de anul acesta va fi
sub necesarul de consum al populatiei „Culturile de primavara au fost afectate in mare masura de seceta din acest an. Astfel, floarea-soarelui a fost compromisa in proportie de 40-50%, iar porumbul, de 60-70% din productia totala", ne-a declarat Gheorghe Albu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii. Producatorii agricoli sint chiar mai pesimisti decit reprezentantii Guvernului, Adrian Radulescu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), estimind ca nu se vor obtine anul acesta decit doua milioane de tone de porumb din opt milioane cit era normal. „Porumbul este distrus, e bun doar pentru furaje, la fel si floarea-soarelui", a declarat Ion Manaila, producator agricol din Teleorman. Desi nu a inceput inca recoltarea porumbului, specialistii spun ca nu se mai poate face nimic. „Ploile din ultima perioada au venit prea tirziu si n-au mai putut salva culturile", a precizat Albu. Din aceasta cauza, este mai indicata recoltarea timpurie. „In zonele cu suprafete calamitate, specialistii nostri i-au sfatuit deja pe agricultori sa recolteze porumbul mai repede, ca sa aiba macar de furaje. Altfel, oamenii risca sa ramina fara nimic", a aratat secretarul de stat. La rindul lor, producatorii spun ca vor intra in lan foarte curind si ca, daca anul trecut recolta a inceput in septembrie, anul acesta la mijlocul lunii august vor termina de recoltat.

Pentru ca atit la porumb, cit si la floarea-soarelui Romania va obtine o productie mai mica decit necesarul intern de consum, autoritatile spun ca diferenta va trebui acoperita din importuri. „Va exista un deficit la porumb si vom apela la importuri, dar si in anii anteriori se importa. In cazul florii-soarelui, probabil 50% din necesarul fabricilor de ulei vor avea asigurata materia prima, restul vor folosi ulei brut din import", a spus Albu. In cazul porumbului, Romania a obtinut de pe 3 milioane de hectare o productie de 8,9 milioane tone, anul trecut, in timp ce in 2005 productia a fost de 10,3 milioane tone, iar in 2004 a fost de 14,5 milioane tone. Anul acesta, estimarea cea mai optimista este de 4,5 milioane tone obtinute de pe 2,5 milioane hectare. La floarea-soarelui, in anii anteriori, productia a fost in jurul valorii de 1,5 milioane tone, dar in 2007 recolta va fi la jumatate.

„De anul viitor, va trebui schimbata strategia de cultivare a griului si a porumbului. In timp ce suprafata cu porumb va trebui marita, chiar dublata, cea cultivata cu griu va trebui micsorata. Aceasta, intrucit acum se solicita mai mult porumb pentru fabricile de biodiesel. Griul se pare ca este mai rentabil pentru producatori daca nu este productie mare. La un calcul simplu a reiesit ca un producator care a obtinut anul trecut 5.200 kg griu/ha si l-a vindut cu 3.000 lei a obtinut un venit de 15,6 milioane lei/ha, in timp ce producatorul care anul acesta a avut o productie de 3.000 kg/ha si a vindut griul cu 7.000 lei/kg a obtinut un venit de 21 milioane lei/ha", a spus Albu. El a precizat ca producatorii care au culturile afectate de seceta vor primi despagubiri de la stat.

„Fermierii au inceput deja sa depuna dosare la Directia Agricola, pentru a primi despagubiri si pentru aceste culturi", a spus Manaila. La rindul sau, presedintele LAPAR a estimat ca pierderile suferite de agricultori in acest an se vor ridica la 3 miliarde de euro.

Guvernul va solicita Comisiei Europene bani pentru seceta si inundatii Bucurestiul va cere accelerarea mecanismelor prin care se primesc bani europeni pentru combaterea efectelor dezastrelor naturale.

Departamentul pentru Afaceri Europene (DAE) si Ministerul Agriculturii vor propune Guvernului ca Romania sa solicite Comisiei Europene (CE) instituirea unui mecanism de interventie mai rapid pentru combaterea efectelor secetei si ale inundatiei, a anuntat luni seful DAE, Adrian Ciocanea.

„Vom propune Guvernului, impreuna cu Ministerul Agriculturii, ca Romania sa solicite Comisiei Europene instituirea unui mecanism precum fondul de solidaritate, in contextul in care, date fiind efectele inundatiilor si ale secetei in Romania si in alte tari, este necesar un instrument de interventie mai rapid", a spus Ciocanea. Seful DAE a mentionat ca Guvernul Romaniei urmeaza sa inainteze propunerea primita din partea DAE si a Ministerului Agriculturii la prima intilnire a ministrilor Agriculturii din tarile UE. Ciocanea a precizat ca aceasta ar putea fi prima solicitare a Romaniei catre Comisia Europeana. Potrivit acestuia, sistemul actual in care fermierii sint ajutati de Uniunea Europeana pentru combaterea efectelor inundatiilor si ale secetei nu permite o interventie rapida.

El a precizat ca aceasta propunere va fi facuta Guvernului in luna septembrie, in cadrul Comitetului Interministerial pentru Afaceri Europene care se va intruni sub conducerea primului-ministru. Seful DAE a mentionat ca, pentru a-si sustine punctul de vedere, Romania va trebui sa propuna „o serie de elemente punctuale", printre ideile avute in vedere fiind acordarea unui sprijin pentru fermieri pentru o singura data intr-un interval de timp, precum si verificarea rezultatelor ajutoarelor.

Ciocanea a mentionat ca in cadrul aceluiasi Comitet Interministerial se va propune Guvernului instituirea unui grup de lucru pentru formularea pozitiei Romaniei privind revizuirea bugetului UE din 2008-2009. Potrivit acestuia, agricultura ar putea fi un subiect important in revizuirea bugetara europeana.

„Va fi poate nevoie de o revizuire majora a politicii agricole comune, pentru ca in UE au intrat doua state cu potential agricol mare, Polonia si Romania. Politica agricola trebuie modernizata si nu renationalizata", a spus Ciocanea.