Romania a optat sa aplice cota redusa de TVA de 9% la cinci categorii de bunuri si servicii, in timp ce marea majoritatea a statelor membre practica TVA redus si chiar foarte redus, insemnand mai putin de 5%, la aproape toate cele 18 mari categorii d
Romania a optat sa aplice cota redusa de TVA de 9% la cinci categorii de bunuri si servicii, in timp ce marea majoritatea a statelor membre practica TVA redus si chiar foarte redus, insemnand mai putin de 5%, la aproape toate cele 18 mari categorii de bunuri si servicii din directiva TVA. Romania a selectat pentru cota redusa de TVA, la elaborarea Codului Fiscal, cinci mari tipuri de bunuri si servicii din lista anexata la directiva europeana privind TVA si una pentru cota zero, la trasportul intern si international de pasageri. Pe langa cota standard de 19%, Romania are o singura cota redusa de 9%, care se plateste pentru medicamente, proteze medicale, carti, ziare si reviste (incadrate in aceeasi categorie), intrarea la castele, muzee, spectacole si cazare la hotel. Majoritatea statelor membre practica doua sau chiar trei cote reduse de TVA. Directiva europeana care permite aplicarea cotelor reduse de TVA pentru unele bunuri si servicii este folosita de aproape toate statele membre, 25 din 27 de tari UE avand cote reduse de TVA. Cele doua exceptii in spatiul comunitar sunt Danemarca si Slovacia. De altfel, Slovacia este singura tara membra care nu a ales niciuna dintre facilitatile acordate prin directiva TVA, preferand sa mentina cota standard pentru toate bunurile si serviciile. In majoritatea statelor, cotele reduse sunt cu 5-6, pana la 10 procente sub nivelul minim agreat in Uniune pentru cota standard de TVA, stabilita la 15%. In acelasi timp, sase tari au cote foarte reduse, cuprinse intre 2 si 4%, iar un mare numar de tari aplica chiar o cota "zero" de TVA, dar numai pentru anumite sectoare foarte restranse. Cota "zero" de TVA nu exista doar in Olanda si in Slovacia. Principalul instrument legislativ care reglementeaza la nivel european regimul TVA, directiva TVA, a fost adoptat in 2006. Structura actuala a regimului de TVA a aparut ca o consecinta a eliminarii taxelor vamale intre tarile membre si a crearii pietei unice.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.